Møre

78 barn døydde av denguefeber i Jemen

78 barn under 16 år er døde etter utbrot av denguefeber i Jemen. Redd Barna fryktar dette er starten på ein epidemi.

Totalt 192 menneske døydde av denguefeber i Jemen i 2019. 52.000 kan vere smitta, fortel Redd Barna.

Dei to hamnebyane Hodeida og Aden er verst ramma, med 60 prosent av alle dødsfalla som er registrerte.

– Vi har aldri sett noko liknande før, seier Redd Barnas områdesjef Mariam Aldogani, som sjølv har vorte frisk av sjukdommen.

– Førre veke vart det notert 30 tilfelle på ein dag på ein av stasjonane våre, dei fleste av dei var barn, fortel ho i ei pressemelding tysdag.

Nærare fem år med krig og periodar med kraftig regn har svekt tilgangen til reint vatn i Jemen. Opne kjelder for oppsamling av regnvatn har bidratt til å spreie den smitteberande myggen og bringa dengueviruset vidare til folk over heile landet.

Konfliktane i Jemen har gått hardt utover helsevesenet, og over halvparten av alle behandlingsstadene i landet er anten stengde eller delvis ute av drift. Mangelen på livsviktige medisinar og helsepersonell er stor.

Samtidig som tilfella av denguefeber aukar, slit Jemen òg med titusenvis av tilfelle av kolera.

(©NPK)

Gulfebermyggen er berar av dengueviruset. Regn og opne vasskjelder har bidratt til at myggen har spreidd seg i fleire område i Jemen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...