Møre

Aftonbladet: Svenske parti einige om ny statsminister

Socialdemokraterna har inngått ein avtale med Miljöpartiet, Centern og Liberalerna, og partia er einige i statsministerspørsmålet, erfarer Aftonbladet.

Forhandlingane om regjeringsspørsmålet er inne i ein sluttspurt, opplyser fleire ikkje namngitte kjelder til den svenske avisa.

Ifølgje Aftonbladets kjelde er dei tre partia einige om dei vanskelege spørsmåla knytt til arbeidsrett, utleigeregulering og familiegjenforeining, som førte til at forhandlingane gjekk i stampe før jul. Dei skal òg vere einige om kven som blir Sveriges nye statsminister.

Fleire av dei nemnde partia skal visstnok ha møte i helga for å prøve å forankre avtalen i dei respektive partiorgana sine. Centern og Socialdemokraterna skal møtast allereie fredag, opplyser kjeldene.

Ingen av dei fire partia ønsker å kommentere Aftonbladets opplysningar, og førebels er ikkje noko bekrefta.

Fastlåst

Valet i Sverige i september i fjor enda med ein fastlåst situasjon, sidan Sverigedemokraterna (SD) hamna på vippen mellom høgre- og venstresida. Ingen vil samarbeide med høgrepopulistiske SD, og etter valet har tallause og hittil mislykka forsøk vore gjort på å danne ei regjering som Riksdagen kan godta.

Socialdemokraterna-leiar Stefan Löfven har også tidlegare prøvd å få i stand ei koalisjonsregjering med den noverande regjeringspartnaren sin Miljöpartiet og dei borgarlege partia Centern og Liberalerna, men han vart nedstemt då førre statsministeravstemming fann stad 14. desember.

Centern-leiar Annie Lööf kom med ei knallhard kravliste og sa at Löfven «måtte føre ein borgarleg politikk» viss han skulle bli statsminister, noko som vart for mykje å svelgje for Socialdemokraterna. Ifølgje Aftonbladet har dei gått med på meir i denne forhandlingsrunden enn dei gjorde sist.

Død allianse

Både Centern og Liberalerna har vore med i den borgarlege Alliansen, som styrte Sverige i åra 2006-2014. Men blokka er no å rekne som død.

Det første skotet fall då Centern og Liberalerna stemde ned Moderaterna-leiar Ulf Kristersson som statsministerkandidat i november i fjor. Viss Centern og Liberalerna bestemmer seg for å sleppe fram Löfven, vil det innebere eit definitivt brot med Moderaterna og Kristdemokraterna for denne gongen.

(©NPK)

Socialdemokraterna-leiar og fungerande statsminister Stefan Löfven skal vere einig med Miljöpartiet, Centern og Liberalerna om grunnlaget for å danne ny regjering etter riksdagsvalet i fjor. Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...