Møre

Ap skuldar Høgre for løftebrot i nærpolitireforma

Gjennomføringa av nærpolitireforma gir alvorleg grunn til uro, meiner Ap-politikarane Hadia Tajik og Lene Vågslid. Dei ber Høgre ta grep.

Når Høgre fredag startar landsmøtet sitt på Gardermoen, er ikkje nærpolitireforma på dagsordenen. Ho er ikkje nemnd med eitt ord verken i det nye prinsipprogrammet som partiet skal vedta for dei neste elleve åra, eller i nokon av dei tre såkalla storresolusjonane.

- Det viser at Høgre har abdisert fullstendig i justispolitikken og overlate dette feltet heilt til Frp, meiner Lene Vågslid, som sit i justiskomiteen på Stortinget.

Både ho og Hadia Tajik har ei klar oppmoding til Høgre-landsmøtet:

- Høgre må rydde opp i eige rot og sørge for at politireforma blir gjennomført slik det er føresett i forliket. Det betyr å styrke politiberedskapen i heile landet.

- Absurde forhold

Det var dei raudgrøne som i si tid sette i gang arbeidet med å reformere politiet. I 2015 vart nærpolitireforma vedtatt gjennom eit breitt forlik på Stortinget. 27 politidistrikt vart slått saman til 12 for å etablere større etterforskingsmiljø og samtidig gi ei lokalt forankra polititeneste ute i distrikta.

- No er det på tide å gjere opp status. Den gjennomføringa vi har sett, står ikkje i stil med ambisjonane. Mange av føresetnadene i forliket er brotne, hevdar dei to Ap-politikarane.

Mellom anna har ikkje nærpolitiet vorte styrkt, og fleire stader i landet blir det lagt opp til langt færre politikontaktar enn det forliket la opp til.

- Gjennomføringa har ført til absurde forhold, som at bemanna politikontor lukkar dørene for folk fleire dagar i veka, påpeikar Tajik.

Bekymra for rettstryggleiken

- Responstida aukar i mange kommunar, medan offer for kriminalitet står i lange køar. Vi er alvorleg bekymra for at rettstryggleiken blir svekt, legg Vågslid til.

Fem justisministrar på seks år har redusert gjennomføringskrafta, hevdar dei og peikar på eit klart løftebrot, nemleg at kommunane ikkje har vorte informerte om at dei skulle få vere med på å utvikle polititilbodet, noko som var ein føresetnad i forliket.

- Mange lokale tillitsvalde har fortalt at dei rett og slett har vorte motarbeidde på dette, seier Vågslid.

I befolkninga har tilliten til politiet dalt. I 2017 hadde vel åtte av ti svært eller ganske stor tillit; i fjor var talet tre av fire, viser ei måling. Ei spørjeundersøking viser at også polititilsette meiner at politiet har vorte mindre tilgjengeleg for folk, medan førebygging og beredskap har vorte dårlegare.

- Sparereform

Justispolitisk talsmann i Høgre Peter Frølich avviser kritikken frå Ap og viser til at regjeringa har auka budsjettet politiet har, til over 20 milliardar kroner og oppretta 2.600 nye politistillingar.

- Reforma gjer politiet betre, seier han, men vedgår at politiet har ein del utfordringar.

- Talet på politimeldingar har skote i vêret, påpeikar han.

Men det held ikkje, meiner Ap - som ville styrke løyvinga til politiet med 410 millionar kroner meir enn regjeringa i statsbudsjettet for 2019.

- Det har aldri vore brukt meir pengar på norsk politi. Men etter at lønn og prisjustering, ABE-reformkutt og investeringar er trekt frå, har politidistrikta totalt sett fått kutta driftsbudsjetta sine både i 2018 og 2019. No blir det varsla om nedbemanningar, seier Tajik og Vågslid.

(©NPK)

Politi på hjul skal erstatte gamle lensmannskontor i nærpolitireforma. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...