Møre

Berre 51 prosent av alle nyfødde blir døypte i Den norske kyrkja - medlemstalet fell vidare

Delen barn som blir døypte i Den norske kyrkja, fall i fjor til 51 prosent, eit fall på 2,6 prosentpoeng frå året før, viser nye tal frå Statistisk sentralbyrå.

Samtidig fall delen medlemmer i Kyrkja til 69,8 prosent, ned frå 70,5 prosent i 2017. Medlemstalet, inkludert tilhøyrige, fall med vel 18.000 til 3.717.000 i 2018.

Delen 15-åringar som valde å konfirmere seg i Kyrkja, fell med 1,7 prosentpoeng frå 2017 til 56,2 prosent i 2018.

- Vi må bruke tala frå 2018 til å vurdere korleis vi best kan vere ein relevant og tilstadeverande kyrkje, seier Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kyrkjerådet.

Ein av fire blir døypte i Oslo

I Oslo er tala endå meir dystre for Kyrkja. I alt 48,7 prosent av innbyggarane i Oslo er medlem i DNK, eit fall på 0,7 prosentpoeng frå 2017. Samtidig vart berre 27 prosent av dei nyfødde døypte i Kyrkja, medan 27,1 prosent av 15-åringane vart konfirmerte.

- Både medlemstal og andre nøkkeltal viser ein liten tilbakegang, og vi må bruke tala frå 2018 til å vurdere korleis vi best kan vere ei relevant og tilstadeverande kyrkje i alle lokalsamfunn. Vi ønsker at alle møte med kyrkja skal vere prega av openheit, ærlegdom og god faglegheit enten folk kjem til kyrkja i glede eller i sorg, seier Nilsen.

Færre på gudsteneste

Talet på døypte fall til 28.128 i 2018, ein nedgang på vel 2.000 frå året før. Gudstenestedeltakinga totalt fall med vel 120.000 til 5.325.000. Gudstenestedeltakinga på søndagar og heilagdagar fall med vel 100.000 til 4.082.000.

Kyrkjelege gravferder fall til 87,3 prosent av talet døde, ned frå 88,2 prosent året før.

Det har vore nedgang i kyrkjeleg oppslutning over mange år, og dette er tal kyrkjeleiinga og tilsette tar på alvor, poengterer direktøren i Kyrkjerådet.

- Sjølv om tala går nedover, er vi framleis ei stor og levande kyrkje med 70.000 personar som blir døypte, konfirmerte eller vigde gjennom året og fem millionar gudstenestebesøk, seier Nilsen.

(©NPK)

Oppslutninga om kristendommen fell i Noreg. No blir berre halvparten av barna døypte i Den norske kyrkja. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...