Britane bøtelegg Facebook for personvernskandalen

Det britiske datatilsynet har pålagt Facebook ei bot som svarar til drygt 5 millionar kroner for ikkje å ha verna personlege data til brukarane godt nok.

Bøtene er eit ledd i den britiske etterforskinga av om personopplysningar frå Facebook blei misbrukt før folkeavstemminga om brexit i 2016.

Det britiske datatilsynet (ICO) tok til å granska Facebook tidlegare i år, då det begynte å dukka opp bevis for at det britisk-baserte selskapet Cambridge Analytica via ein app hadde hausta data frå titals millionar brukarar over heile verda.

- I 2014 og 2015 tillét Facebook-plattforma ein app som enda opp med å hausta data frå 87 millionar brukarar over heile verda, som i sin tur blei brukt av Cambridge Analytica under det amerikanske presidentvalet og den britiske brexit-avstemminga i 2016, seier ICO-leiar Elizabeth Denham.

- Etterforskinga til ICO konkluderer med at Facebook braut lova gjennom å ikkje verna informasjon til brukarane godt nok, seier ho vidare.

Bota på litt over 5 millionar kroner er berre lommepengar for nettgiganten Facebook. I samsvar med den britiske personvernlova er det likevel den strengaste straffa det er mogleg å påleggja selskapet.

Hadde regelbrotet skjedd på eit seinare tidspunkt, ville britane kunne påleggja Facebook bøter som svarar til 4 prosent av overskotet til selskapet globalt, i samsvar med reglane som blei introdusert under EUs personvernforordning GDPR. Dette ville svart til 17 milliardar kroner.

- Under det nye regimet ville bota definitivt vore mykje høgare, seier Denham.

(©NPK)Nettgiganten Facebook har fått ei bot som svarar til i overkant av 5 millionar kroner i Storbritannia i kjølvatnet av Cambridge Analytica-skandalen. Foto: AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...