Møre

Corbyn krev nytt val for å løyse brexit-floken

Labours-leiar Jeremy Corbyn seier han vil reforhandle brexitavtalen med EU dersom han kjem til makta, og krev nyval for å løyse den fastlåste situasjonen.

- Om regjeringa ikkje kan få igjennom den viktigaste lovgivinga deira, så må det haldast eit val på det første moglege tidspunktet, sa Corbyn under eit besøk på ein fabrikk i Wakefield i Nord-England.

For å løyse den fastlåste situasjonen, meiner Corbyn eit val ikkje berre er det mest praktiske alternativet, men òg det mest demokratiske.

- Det vil gi den vinnande parten fornya mandat til å forhandle ein betre avtale for Storbritannia, og dessutan sikre støtte til avtalen i parlamentet og i landet elles, uttalte han.

EU har så langt sett bort frå reforhandlingar av brexitavtalen.

Alternativ på bordet

Opposisjonsleiaren har tidlegare varsla at han vil prøve å reise mistillit viss avtalen, som statsminister Theresa May har forhandla fram med EU, i neste veke blir stemt ned i parlamentet.

- Vi vil behalde alle alternativ på bordet, inkludert moglegheita for å oppfordre til ei ny folkerøysting, sa Corbyn.

I Wakefield stemde 66 prosent for å forlate EU under folkerøystinga i 2016, men dei to Labour-parlamentarikarane Mary Creagh og Yvette Cooper vil støtte ei ny folkerøysting dersom det vil føre til at Storbritannia blir verande i EU.

Interessene til fleirtalet

Vidare argumenterte Corbyn for at kjerneproblemet rundt brexit er eit feilslåtte system i favør av fleirtalet, for å verne om interessene til dei få. Opposisjonsleiaren sa vidare at Labour, dersom dei kjem til makta, derfor vil prøve å lækje dei store splittingane rundt skilsmissa med EU.

- Den verkelege løysinga for å endre Storbritannia i retning av å arbeide i tråd med interessene til fleirtalet, er gjennom å utfordre den forankra krafta til den privilegerte eliten. På den måten kan vi bidra til å lækje dei djupe splittinga som følgje av folkerøystinga, sa han.

(©NPK)

Labour-leiar Jeremy Corbyn krev nytt val for å løyse den fastlåste brexit-situasjonen. Han meiner det ikkje berre er det mest praktiske alternativet, men også det mest demokratiske. Her avbildet under den spørjetimen onsdag 19. desember i fjor. Arkivfoto: House of Commons / AP / NTB scanpix.

Labour-leiar Jeremy Corbyn krev nytt val om brexit for å løyse den fastlåste situasjonen. Han meiner det ikkje berre er det mest praktiske alternativet, men også det mest demokratiske. Torsdag besøkte han ein fabrikk i Wakefield i Nord-England. Foto: Danny Lawson / AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...