Dale klarte å blidgjera bøndene med historisk høg ramme

Med 1,1 milliardar kroner i ramme og ordningar for å stagga overproduksjon, klarte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) å få bøndene med på ny avtale.

Med 1,1 milliardar kroner i ramme og ordningar for å stagga overproduksjon, klarte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) å få bøndene med på ny avtale.

For første gong i regjeringa Solbergs historie har begge organisasjonane i jordbruksoppgjeret - både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag - blitt samde med staten om ein ny jordbruksavtale.

Avtalen blei presentert av landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), leiar av Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, og leiar i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, under ein felles pressekonferanse onsdag kveld.

- Eg er glad for at vi no har fått ein avtale som følgjer opp prioriteringane i tilbodet til staten. Det styrkjer norsk matproduksjon, seier Dale.

Tiltak for små fjøs

Staten har kome landbruksorganisasjonane i møte på kravet om tiltak for å dempa dagens overproduksjon av mjølk, svin og sau og kylling, som det blir produsert meir av enn det bøndene får selt. Bondeorganisasjonane kravde nye tiltak for å regulera marknaden, noko staten i utgangspunktet har vore skeptisk til.

Staten har også gått med på nye tilskot for å styrkja inntektene for dei minste og mellomstore gardsbruka, som var eit viktig krav frå organisasjonane. Eit nytt strukturtilskot til bønder med nedtrapping av støtte opptil 50 kyr, skal vera ein del av løysinga. Organisasjonane kravde opphavleg ei nedtrapping opp til 43 kyr.

Raus ramme

At landbruksminister Jon Georg Dahle i år også har lagt på bordet det som blir omtalt som ei historisk høg budsjettstøtte, skal også ha gjort sitt til at begge landbruksorganisasjonane denne gongen valde å skriva avtalen.

Dale har i år gjeve bøndene ei ramme på 1,1 milliard kroner. Ifølgje Nationen blei det lagt 100 millionar kroner meir på bordet i innspurten, slik at budsjettstøtta auka frå 670 millionar kroner til 770 millionar kroner.

Det opphavlege kravet til bøndene hadde ei ramme på totalt 1,83 milliardar kroner, mens det første tilbodet til staten lydde på totalt 1 milliard kroner.

Partane i jordbruksforhandlingane har blitt samde. Her frå forhandlingsstarten, der forhandlingsleiar frå staten Leif Forsell (t.v.) tek imot krava frå leiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og leiar i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...