Dei neste F35-flya kjem i slutten av mai

Dei neste tre norske F35 kampflya skal leverast til Noreg og Ørland flystasjon i slutten av mai i år, opplyser Forsvarsdepartementet.

- Datoen er ikkje heilt spikra enno, men ein førebels dato er sett i slutten av mai. Det blir som sist, at amerikanske pilotar leverer flya til Ørlandet, seier seniorrådgivar Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til Fosna-Folket.

Noreg har bestilt inntil 52 F35-kampfly med levering av seks fly i året. Ifølgje Fosna-Folket blir flya leverte til Ørlandet tre og tre, ein gong kvar vår og ein gong kvar haust. Dei første F35-flya landa på norsk jord i november i fjor.

- Flya blir sende over frå USA med pilotane til produsenten Lockheed Martin, slik det vart gjort i fjor. Dei siste tre flya i år kjem sannsynlegvis i september, seier Gjemble.

Måndag kunngjorde Forsvarsdepartementet at den såkalla systemutviklings- og demonstrasjonsfasen av F35-flya formelt er avslutta etter over elleve år, 9.200 testflygingar, og 17.000 testtimar.

Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, skildrar det som ein milepæl.

- Partnarlanda vart i si tid einige om eit sett med krav for utviklinga av F35. Kapasitetane er no utvikla og testa opp mot desse krava. No startar arbeidet med å vidareutvikle våpensystemet F35 for å halde systema oppdatert i takt med den teknologiske og operative utviklinga, seier han i ei pressemelding.

Flya skal etter planen vere fullt operative i 2025.

(©NPK)

F35-fly på Luke Air Force Base i Arizona i USA. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...