Møre

Det kvite hus visste om Taliban-rapport i 2019

Leiande embetsmenn i Det kvite hus visste allereie i fjor om rapportane om at Russland tilbaud påskjøning til Taliban for å drepe amerikanske soldatar.

Tidleg i 2019 skal dei leiande embetsmennene fått kjennskap til etterretningsrapporten. Det er eitt år tidlegare enn det som tidlegare er opplyste, seier offisielle kjelder med kunnskap om saka til nyheitsbyrået AP.

Opplysninga om Russlands hemmelege utbetaling til Taliban-krigarar for angrep mot amerikanarar, var del av minst éin av president Donald Trumps skriftlege daglege etterretningsorienteringar, ifølgje kjeldene. Dåverande nasjonal tryggingsrådgivar John Bolton fortalde òg kollegaer at han hadde orientert Trump om det i mars 2019.

Trump avviser at han vart orientert om russisk støtte til Taliban i Afghanistan, fordi etterretninga visstnok ikkje såg på det som truverdig – ei forklaring Det kvite hus held fast ved. Det er likevel sjeldan at etterretningsopplysningar som blir sett på som tvilsame, blir presentert for leiande embetsmenn.

Også tidleg i år skal Russlands utbetaling av dusør har vore tema i ein av dei daglege orienteringane til presidenten, og saka skal ha vorte diskutert mellom nasjonal tryggingsrådgivar Robert O'Brien og Trump. O'Brien nektar for at det er tilfellet.

Ifølgje New York Times var det USAs etterretning som hadde konkludert med at den russiske militære etterretninga GRU tilbaud påskjøning til Taliban-krigarar for å drepe amerikanske soldatar i Afghanistan.

USAs nye etterretningssjef John Ratcliffe nekta òg seint søndag for at Trump eller Pence hadde vorte orienterte, men han lét vere å seie noko om sjølve rapporten.

Både Taliban og Russland har avvist rapporten til New York Times.

(©NPK)

Leiande embetsmenn i Det kvite hus visste allereie i fjor om rapportane som fortalde at Russland tilbaud påskjøning til Taliban for å drepe amerikanske soldatar. Arkivfoto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...