Møre

Erna Solberg er framleis Noregs mektigaste kvinne

Statsminister Erna Solberg (H) er igjen øvst på lista over Noregs mektigaste kvinner. Politikarar dominerer, men kvinnedelen på Oslo Børs er rekordhøg.

Statsminister Erna Solberg (H) er igjen øvst på lista over Noregs mektigaste kvinner. Politikarar dominerer, men kvinnedelen på Oslo Børs er rekordhøg.

Finanstidsskriftet Kapital kårar igjen Noregs mektigaste kvinner.

Ikkje overraskande tronar Solberg øvst på lista - for sjuande året på rad. Ho blir følgd av finansminister Siv Jensen (Frp), utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Meir oppsiktsvekkjande er det at delen av verdiane på Oslo Børs som blir styrte av kvinnelege sjefar, har firedobla seg frå i fjor.

Kristin Skogen Lund er på åttandeplass på årets liste, etter å ha vorte konsernsjef i Schibsted. Kapital meiner Lund er den mektigaste kvinna innan norsk mediebransje nokon gong.

Historisk høg kvinnedel

På plassen bak følgjer Norsk Hydros nye konsernsjef Hilde Merete Aasheim. Ho er den einaste kvinna i norsk næringsliv som leiar ei bedrift med godt over 100 milliardar kroner i omsetning, påpeikar Kapital.

Lund og Aasheim gjer kvinnedelen på Oslo Børs historisk høg.

I 2018 var berre 1,5 prosent av marknadsverdien på børsen styrt av selskap med kvinnelege leiarar, medan det i år er 6 prosent.

Delen kan auke vesentleg

Kapital peikar på at denne delen i nær framtid kan auke betydeleg, og gjere Noreg verdsleiande på kvinnelege leiarar på børsen.

Både i DNB, Equinor og Orkla er kvinnelege kandidatar aktuelle som moglege nye konsernsjefar.

I DNB er finansdirektør Kjerstin Braathen aktuell som arvtakar for Rune Bjerke. Ho er på 29.-plass på årets liste over Noregs mektigaste kvinner.

I Equinor kan konserndirektør Jannicke Nilsson, på 25.-plass på årets liste, ta over som sjef, og i Orkla er konserndirektør Ann-Beth Freuchen ein mogleg kandidat som ny sjef.

Skulle alle desse tre selskapa få kvinneleg sjef, vil over 40 prosent av verdiane på børsen - ut frå dagens marknadsverdiar - styrast av selskap med kvinner i sjefsstolen.

Ut av lista

Både Linda Hofstad Helleland (H) og Åse Michaelsen (Frp) er ute av årets liste etter å ha måtta fråtre som høvesvis barne- og familieminister og eldre- og folkehelseminister. Helleland kom i fjor på åttande plass, medan Michaelsen kom på 14.-plass.

Berit Svendsen kom i fjor på 13.-plass, men er i år falle heilt ned til 100.-plass etter at ho måtte gå frå stillinga som konserndirektør i Telenor. Ho er no på lista i eigenskap av den nye stillinga si som leiar for den internasjonale satsinga til den digitale betalingstenesta Vipps.

(©NPK)

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er Noregs mektigaste og nest mektigaste kvinne, ifølgje den årlege lista til Kapital. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...