Møre

EU skal bruke nesten eit heilt oljefond på grøn omstilling

Når EU-kommisjonen formelt legg fram den grøne given sin, er det med ein finansieringspakke på storleik med det norske Oljefondet – 1 billion euro.

Det er mykje som skal på plass dersom heile EU skal nå målet om karbonnøytralitet innan 2050. Derfor følgjer det fleire fond og finansieringsordningar med når Ursula von der Leyen skal få med unionen på den «grøne given» sin.

Dei neste ti åra skal det altså investerast rett oppunder 10.000 milliardar norske kroner etter dagens kurs. Dette omfattar både offentlege midlar, bidrag frå Den europeiske investeringsbanken (EIB) og private investeringar. Kommisjonen vil bruke ein firedel av budsjettet sitt på å takle klimaforandringane.

– Månelanding

Omstillingsplanen, som har fått namnet «green deal» – eller «grøn giv» på norsk – vart presentert kort tid etter at von der Leyen og kommisjonen hennar tok over i desember. Han inkluderer éin million ladestasjonar for elbilar innan 2025, nye utsleppskrav, skogplanting, utviding av kvotesystemet, satsing på havvind og eit gigantfond for rettferdig omstilling.

– Dette er Europas månelanding, sa von der Leyen den gongen. Ho understreka samtidig at målet er å kutte utslepp, ikkje arbeidsplassar.

– Eg er overtydd om at den gamle vekstmodellen, som byggjer på fossile brensel og forureining, er utdatert. Den europeiske grøne given er den nye vekststrategien vår.

Politisk komplisert

Men sjølv med store summar til rådvelde, blir det også kravd politisk vilje til endring. På toppmøtet i desember vart leiarane i EU-landa nesten samde om klimanøytralitet innan 2050, men gjorde eit førebels unntak for Polen. Målet er at også polakkane sluttar seg til rekkene i vår.

Polen er eitt av fleire land i Aust- og Sentral-Europa der kol framleis er ei viktig energikjelde. I tillegg er mange arbeidsplassar knytte til utvinninga av kol. Rundt 237.000 menneske i EU har kolrelaterte jobbar.

Det er heller ikkje full semje om kva som er akseptabel grøn energi. Frankrike, Tsjekkia og Ungarn forsvarer framleis bruk av kjernekraft, medan land som Luxembourg og Austerrike ikkje vil «grønvaske» den energikjelda.

(©NPK)

Den grøne given for EU er noko av det kommisjonspresident Ursula von der Leyen presenterer for EU-parlamentet i Strasbourg tysdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...