Møre

Evakuerte på Svalbard får flytte heim

Sysselmannen på Svalbard opphevar evakueringa, og over 100 personar kan no flytte tilbake til bustadene sine igjen.

Sysselmannen på Svalbard hadde fredag møte med Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Skred AS, som har gjort undersøkingar i fjellsidene i dei evakuerte områda. Fredag klokka 15 vart evakueringa, ferdselsforbodet og opphaldsforbodet oppheva.

- NVE har i dag rådført seg med Meteorologisk institutt og har òg hatt mannskap ute i terrenget for å vurdere skredsituasjonen. Funna tilseier at det er mogleg å oppheve evakueringa og restriksjonane som vart innført denne veka i område på oversida av husa i Lia og frå skulen til Nybyen allereie i dag, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Farevarselet er avslutta i både Nordland og på Svalbard etter at fleire stader opplevde svært kraftige vindkast i tillegg til stor snøskredfare.

Stormsenteret som har gitt svært kraftig vind i kasta aust på Nordenskiöld Land på Spitsbergen, rørte seg fredag sørover og slo seg saman med stormsenteret utanfor Nord-Noreg. Fredag ettermiddag hadde likevel vinden stilna, og farevarselet frå Meteorologisk institutt om svært kraftige vindkast både i Nordland og på Svalbard vart avslutta.

På det meste vart det målt vindkast på 46,6 meter per sekund på Svalbard, og nesten heile Longyearbyen var stengd torsdag på grunn av det ufyselege vêret. Fredag vart alle tenestetilbod opna igjen.

Fram til vinden minka fredag ettermiddag, var det full storm og svært kraftige vindkast fleire stader i Nordland. Den sterkaste vindobservasjonen vart gjord på Våtvikfjellet i Gildeskål med heile 58,2 meter per sekund. På Tverrfjellet var sterkaste vindkast oppe i 51,1 sekundmeter.

Uvêret førte til at mange ferjesamband måtte innstillast, og fleire vegar vart stengde. Bussar og bilar vart regelrett blåse av vegen fleire stader. Småbåthamna i Bodø vart vedteken stengd frå midnatt natt til fredag. Her måtte ein mann hentast av redningsskøyta etter at han vart ståande stranda på ei flytebryggje etter at ei gangbru fall ned torsdag kveld.

(©NPK)

Nesten heile Longyearbyen på Svalbard heldt stengt torsdag på grunn av stormen. Fredag ettermiddag oppheva sysselmannen evakueringa, ferdselsforbodet og opphaldsforbodet. Foto: Svalbardposten Hilde Røsvik / NTB scanpix

E6 ved Sørelva og Saltfjellet var fredag stengt på grunn av uvêr. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...