Møre

Familien med innstendig bøn til russiske styresmakter: - Lat Frode Berg få snakka med kona

Spionsikta Frode Berg lever i nær full isolasjon i fengselet. No ber familien hans innstendig russiske styresmakter om å la han få snakka med kona i telefonen.

- Vi er svært bekymra for Frode, helsa hans og dei tilhøva han lever under i fengselet. Vi skulle så gjerne ønskja at han fekk snakka med kona si på telefonen. Vi håpar at ambassaden, som er hos Frode kvar 14. dag, skal lykkast, men hittil har han ikkje fått høve til det, seier svigerinna til Frode Berg, Gry Nilsen Aaker, til NTB.

- Det nyttar ikkje å bli sint, og hoppa og ropa og slå i veggen. Vi må berre vera tolmodige, seier ho.

Aaker hadde, saman med dottera Vida Kristine, eit to timar langt møte torsdag ettermiddag med den russiske advokaten til Berg, Ilja Novikov, i Oslo sentrum. Det er første gongen Novikov møter familien til Frode Berg. I tillegg til å få vurderingane hans av sjølve saka, hadde familien forventningar til møtet med mannen som står Berg nærmast i den noverande situasjonen.

Kona til Frode Berg, Anita, hadde ikkje høve til å vera med på møtet.

- For ein person som er i Bergs posisjon, er det eigentleg lite ein forsvarsadvokat kan gjere no. Det viktigaste eg kanskje kan gjera er å vera eit bindeledd mellom han, familien og omverda. Barnebarnet hans har bursdag i dag, og Berg fyller sjølv 63 år i neste veke. Det er slike små ting som er viktig å snakka med ein person i nesten full isolasjon om, seier Novikov.

Snart eitt år

Frode Berg sit varetektsfengsla i Lefortovo-fengselet i Moskva, der han berre har éin time lufting kvar dag, og har ingen kontakt med omverda utanom Novikov og to besøk i månaden frå den norske ambassaden. Regimet er så strengt at Berg ikkje får noko lesestoff på norsk, men må nøya seg med russiske magasin, ifølgje Novikov.

Han blei arrestert 5. desember i fjor og sikta for spionasje. Dermed har det snart gått eitt år sidan straffeprosessen mot han starta. Novikov kan ikkje seia noko om moglegheita for at Berg kan få sleppa fri før jul, men seier han i det minste vil gjera endå eit forsøk på å få lov til at kona til Berg kan få koma på besøk i fengselet.

Det er dessutan meir usikkert enn på lenge når Berg kan få saka opp for ein domstol. Uvisse rundt saka til PST mot russaren Mikhail Botsjkarev kjem truleg til å forseinka prosessen ytterlegare, ifølgje Novikov.

Botsjkarev er arrestert og sikta for ulovleg etterretning til fordel for Russland etter å ha oppført seg påfallande under eit IT-seminar på Stortinget. Etterforskinga mot han er framleis heilt i startfasen og utfallet av saka blir truleg avgjerande for korleis russiske styresmakter stiller seg til Berg, meiner Novikov.

Ventar på Botsjkarev-saka

- Vi har blitt førespegla mange gonger at saka skulle opp for retten denne hausten, mest sannsynleg i oktober eller november. No veit vi ingenting. Det sterke inntrykket mitt no er at russiske styresmakter har stilt etterforskinga mot Berg i ro medan dei ventar på fleire opplysningar om Botsjkarev-saka, seier Novikov.

Viss Botsjkarev blir stilt for retten i Noreg og domfelt, vil det vera ei klar opning for å starta hemmelege forhandlingar mellom norske og russiske styresmakter om benådingar og fangeutveksling, meiner den russiske advokaten.

- Det er ikkje mogleg for meg å gjera vurderingar av kor sannsynleg det er at ei utveksling skal skje. Men det er aldri for tidleg for styresmaktene å starta samtalar om utveksling. Det normale i slike prosessar er at sakene blir behandla for retten først og at samtalene mellom styresmaktene går føre seg i all løyndom etter domfelling, før det kan skje ei utveksling, seier Novikov. (©NTB)

(©NPK)

Den russiske advokaten til Frode Berg, Ilja Novikov, trefte svigerinna til den spionsikta nordmannen, Gry Nilsen Aaker, i Oslo. Også den norske advokaten til Berg, Brynjulf Risnes, var til stades.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...