Møre

Fem russiske vektløftarar i dopinggarnet etter WADA-analyse

Fem russiske vektløftarar, alle med VM- eller EM-medaljar på merittlista, er dopingmistenkt som følgje av WADAs analyse av databasen til Moskva-laboratoriet.

Det opplyste Det internasjonale vektløftarforbundet (IWF) tysdag. Ifølgje IWF-president Tamas Ajan er det innleidd dopingsak mot dei fem på bakgrunn av opplysningar frå WADAs etterforsking. Dopingmisfaringa ligg ifølgje han «nokre år tilbake i tid».

Blant dei mistenkte er Ruslan Albegov, som er dobbelt verdsmeister. Han har òg ein OL-bronse, og han vart nummer tre i prøve-OL tidlegare i år.

Dei andre er verdsmeister Tima Turjeva, dei dobbelte europameistrane Oleg Tsjen og David Bedzjanjan, og dessutan EM-sølvvinnar Jegor Klimonov.

Vektløfting har vore ramma av svært mange dopingsaker. Russland er eitt av 17 land som har redusert deltakarkvote til Tokyo-OL som følgje av tidlegare dopingsaker. I førre OL fekk ingen russiske vektløftarar delta. Sporten har kjempa hardt for å i det heile å behalde OL-statusen sin.

- Vi har ikkje nølt med å treffe dei nødvendige avgjerdene. Sjølv om vi har gjort mykje for å starte eit nytt kapittel i idretten vår, vil vi halde fram å straffeforfølgje tidlegare dopingsyndarar, sa Ajan.

WADA har sidan januar analysert den enorme databasen frå antidopinglaboratoriet i Moskva, som då omsider vart overlevert representantane til byrået. Tilgangen til databasen var ein av føresetnadene for å ta Russlands antidopingbyrå inn i varmen igjen etter at det lenge var utestengt.

WADA har no byrja å overlevere data frå analysen til internasjonale særforbund, og dopingsakene mot dei russiske vektløftarane er blant dei første konkrete resultata. Data frå laboratoriet var òg avgjerande då skiskyttarane Alexander Tsjernysjov og Alexander Petsjonkin i juni fekk skjerpte dopingstraffer fordi det vart funne bevist at dei var «del av eit organisert dopingsystem».

WADA-president Craig Reedie sa i juni at ein gjennom analyse av data og prøvar frå Moskva-laboratoriet har dopingmistanke mot fleire enn 100 utøvarar. Det blir venta at mange fleire dopingsaker vil offentleggjerast i tida som kjem.

(©NPK)

Ruslan Albegov i aksjon i supertungvekt under London-OL i 2012. Han er ein av fem russiske vektløftarar det er innleidd dopingsak mot på bakgrunn av WADAs analyse av Moskva-laboratoriets database. Foto: Timo Jaakonaho, Lehtikuva / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...