Møre

Fleire gutar søker seg til helsefag på vidaregåande

Fleire vel yrkesfag og fleire gutar søker på helse- og oppvekstfag, viser søkartala for vidaregåande skule.

Likevel er det framleis store skilnader i kva for linjer gutar og jenter søker seg til. Bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon blir framleis dominert av gutar. Kjønnsskilnaden her har halde seg stabil over tid.

For design og handverk og helse- og oppvekstfag er det ei overvekt av jenter, men delen gutar som søker seg til helsefaga har auka betydeleg dei siste ti åra. Frå 2009 til 2019 har delen gutar som søker auka frå 11 til 21 prosent.

- Det er kjempebra at fleire gutar ser verdien av å utdanne seg innan helse- og oppvekstfag. Vi kjem til å trenge mange fleire fagarbeidarar i framtida, og at fleire vel yrkesfag enn tidlegare er veldig positivt, seier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Tidlegare har talet på søkarar til studieførebuande lege godt over talet på søkarar til yrkesfag. I fjor vart gapet betydeleg mindre mellom dei to retningane, og i år er det omtrent like mange søkarar til dei to studieprogramma.

37.274 personar har søkt seg til studieførebuande og 36.841 har søkt seg til yrkesfag. Blant yrkesfaga har helse- og oppvekstfag flest søkarar.

Blant fylka i landet har Akershus den største delen søkarar til studieførebuande med 61,2 prosent, medan flest har søkt seg til yrkesfag i Finnmark. 64,1 prosent av søkarane her ønsker å gå på yrkesfaglege linjer.

(©NPK)

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner er glad for at fleire gutar søker seg til helsefag på vidaregåande og at fleire elevar vel yrkesfag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...