Fleire må ta tran – for å vere på den sikre sida

Forskarane etterlyser fleire nordmenn som vil ta tran. Så langt har dei nådd halvvegs til målet om å få 70.000 av oss med i studien om koronasmitte.

Ekspertane har lagt merke til at færre av dei som tek tran, blir smitta av koronavirus. Viss dei blir smitta, ser dei ut til å bli mindre sjuke. Målet er å finne ut om det kjem av livsstilen til vanlege tranbrukarar, eller om det er tran i seg sjølv som verkar.

Dette vil bli eitt av dei største forskingsprosjekta av ein slik type som er gjennomført i Noreg.

Mange tok tran

Målet er at 70.000 deltakarar skal ta tran regelmessig for å sjekke verknaden. Mange har hittil meldt seg, og 30.000 av oss er allereie i gang med å ete tran eller placebo dagleg.

– Vi har allereie nok deltakarar til at vi kan få veldig mykje spennande funn. Men vi vil gjerne ha så mange som mogleg med. Då kan vi òg sjå på ulike undergrupper i befolkninga, seier forskar og lege Arne Søraas ved avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssjukehus (OUS).

Dessverre er det nokre av dei som allereie har meldt seg til studien, som ikkje kan vere med. Dei får alle brev i desse dagar. Årsaka er som regel at dei allereie tok D-vitamin, multivitamin og tran regelmessig.

Etnisk bakgrunn

Forskarane oppmodar spesielt nordmenn med etnisk bakgrunn frå Asia og Afrika til å vere med i transtudien.

– Dette er òg den delen av befolkninga som kan ha mest nytte av dette. Derfor vil vi gjerne ha fleire med, seier Søraas.

I dag ser ein at folk med bakgrunn frå meir sørlege strøk, og som er mørkare i huda, får meir alvorleg covid-19-sjukdom og ligg meir på sjukehus. Forskaren meiner at dette ikkje har med ulike gen å gjere, og at dette er noko dei skal finne meir ut av med studien.

– Viss dei tek tran, har dei ein større sjanse for å unngå covid-19 og i alle fall unngå alvorleg sjukdom, meiner han.

Tran i posten

Transtudien er del av den store koronastudien som starta i fjor. Under sjølve studien og to år seinare skal ein følgje med på korleis det går med alle som er med.

Det er framleis mogleg å melde seg på fram til eit stykke ut i mars. Alle får sendt tran i posten mellom ein og tre veker, og ein må ta han fram til sommaren.

Arne Søraas meiner eit anna viktig aspekt ved transtudien, er at dette kan bidra til betre vanar i befolkninga.

Mange i Noreg har typisk for låge D-vitaminnivå om vinteren. Fleire sjukdommar er assosierte med for lite D-vitamin. Årsaka, spesielt om vinteren, er solmangel og at vi ikkje et nok feit fisk. Nivået for D-vitamin i kroppen stig med ein gong ein tek D-vitamin eller eit preparat som tran.

Placebo

Placeboen som blir brukt, er maisolje. Både trana og placeboen har sitronsmak. Deltakarane får greie på kva dei tok etter at studien er avslutta.

Til sommaren skal forskarane kople saman resultata. Då blir det sjekka kven som fekk covid-19, og om det var forskjell på dei som fekk tran og dei som fekk placebo.

– Vi håpar jo sjølvsagt at blant dei som har teke ekte tran, har nesten ingen fått covid-19. Då blir vi fornøgd, seier han.

Tran har naturleg innhald av vitamin D og omega-3. Studien får delvis finansiering frå selskapet Orkla, som produserer eit tranprodukt.

(©NPK)

Det blir etterlyst fleire som vil vere med i transtudien. Forskarane oppmodar spesielt nordmenn med etnisk bakgrunn frå Asia og Afrika til å vere med. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mange i Noreg har for låge nivå om vinteren. Årsaka er solmangel og at vi ikkje et nok feit fisk. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forskar og infeksjonsmedisinar Arne Søraas fortel om forskingsprosjektet som skal undersøkje om tran verkar førebyggjande på koronavirus. Til venstre ser man klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, til høgre konsernsjef i Orkla Jaan Ivar Semlitsch og lege i spesialisering Saumia Shankarr. Foto: Jil Yngland / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...