Møre

Fleire skogbrannar herjar i Australia

Australske brannmannskap kjempar mot fleire tital skogbrannar aust i landet og seier dei aldri har vore i ein liknande situasjon.

Om lag hundre skogbrannar har oppstått i delstatane New South Wales og Queensland i Australia, og 17 av desse var fredag framleis rekna som farlege og ikkje under kontroll.

- Vi har aldri sett så mange brannar samtidig som det blir varsla om på krisenivå. Vi er i ukjent farvatn, seier ein talsmann for brannvesenet i New South Wales til den australske kringkastaren ABC.

Mindre buskbrannar er vanlege i Australia, og brannmannskap har i månadsvis sløkt sporadiske småbrannar før sommaren i landet no er i ferd med å starte. Den nye bølgja med skogbrannar er ein tøff start på det forskarar fryktar blir ein hard brannsesong.

Klimaendringar og uheldige vêrsyklusar har bidratt til ei kruttønne med kraftig vind, låg luftfukt og høge temperaturar.

Det er førebels ikkje meldt om dødsfall som følgje av brannane, men det har vorte meldt at bygningar har tatt fyr, og at folk har vorte sitjande fast i bustadene sine.

Skogbrannane er spreidde på ein om lag 1.000 kilometer strekning langs kysten, noko som gjer sløkkearbeidet vanskeleg for redningsmannskapa.

Sjølv om det er nytta rundt 70 fly og helikopter, har brannane brote igjennom brannsperringar, og tvinga styresmaktene til å stenge motorvegen som knyter storbyane Sydney og Brisbane saman.

(©NPK)

Ein brannmann rykker ut til ein skogbrann i Busbys Flat i delstaten New South Wales i oktober. Fleire tital skogbrannar herjar no igjen på austkysten av Australia. Foto: Jason O'Brien / AAP Image via AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...