Møre

Nettverksfeil slo ut all norsk flytrafikk

All flytrafikk i norsk luftrom vart ein periode stansa i morgontimane fredag på grunn av ein nettverksfeil mellom Noreg og flyorganisasjonen Eurocontrol.

Datanettverket som gir Avinors system informasjon om flygingar som skal trafikkere i norsk luftrom, fall ut i morgontimane. All trafikk i Noreg vart stoppa som følgje av feilen.

Rett før halv sju kom meldinga om at problema var løyste, men feilen resulterte i fleire forseinkingar.

Oppstod hos Eurocontrol

Feilen oppstod på linja mellom Noreg og Eurocontrol, ein sivilmilitær internasjonal organisasjon med hovudkvarter i Brussel, som handterer mykje av flytrafikken i Europa.

- Flyselskap må sende flygeplanar til Eurocontrol seinast tre timar før avgang. Eurocontrol distribuerer så flygeplanane vidare til dei landa i Europa som blir involverte av den enkelte flyging. På grunn av nettverksfeilen kunne ikkje Avinor ta imot desse, men vi hadde planar for dei neste tre timane som normalt, seier kommunikasjonssjef i Avinor, Erik Lødding.

Han understrekar at det ikkje var snakk om nokon sikkerheitsfare.

- Det var aldri nokon fare for flysikkerheita, då vi hadde full oversikt og kontakt med alle fly som var i lufta, seier Lødding.

Ikkje ramma andre

Feilen skal ha oppstått natt til fredag, og Avinor byrja å varsle klokka 04, melder NRK. Det var Avinors tilsette saman med IT-leverandørane deira som jobba med å finne feilen.

Ifølgje Gurli Høeg Ulverud i Avinor var ingen andre land ramma av feilen, og det skal heller ikkje vere snakk om hacking.

- Det er ikkje noko som per no tyder på at hacking er årsaka til databrotet, seier Ulverud.

Det var full stopp i flytrafikken fredag morgon. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...