FN og USA krev gransking av flyangrep i Jemen

Både FN og USA har reagert kraftig på meldingane om at minst 50 personar er drepne, 29 av dei barn, og 77 såra i eit angrep mot ein skulebuss i Jemen torsdag.

Ifølgje Houthi-opprørarkanalen Al Masirah TV vart skulebussen i Jemen angripen av fly frå den saudileidde koalisjonen i regionen. Bombinga fann stad nær Dahyan-marknaden i Saada-provinsen torsdag.

Generalsekretær i FN Antonio Guterres har bedt om at uavhengige og umiddelbare undersøkingar blir sett i gang. I USA har utanriksdepartementets talsperson Heather Nauert uttalt at dei har bedt den saudiarabiskleidde koalisjonen om å få gjennomført ei grundig og transparent gransking av hendinga. Ho uttrykte også bekymring over meldingane om at angrepet hadde ført til så mange sivile dødsfall.

USA har gitt sin allierte Saudi-Arabia støtte i form av våpen, overvakingsutstyr og anna teknologi.

Barn eller ikkje

Geert Cappelaere, UNICEFs regiondirektør for Midtausten og Nord-Afrika, seier at dei 29 barna som vart drepne, var under 15 år. Av dei skadde skal 30 vere barn under 15 år.

Bilde frå opprørarkontrollerte Ansarullah Media Centre viser skadde barn, to og to i sjukehussenger, mens sjukehuspersonale slit med å ta seg av alle dei som treng pleie.

Koalisjonen uttalte torsdag at dei har gjennomført ein «legitim militær aksjon». Talsmannen Turki al-Maliki seier opplysningane om at det var barn i bussen er villeiande og at det berre var houthi-krigarar i bussen. Han skulda vidare houthiane for å rekruttere barnesoldatar, og sa at opprørarane brukar barn på slagmarka.

Krise

Saada er eitt av områda Houthi-opprørarane kontrollerer og som den saudileidde koalisjonen kjempar for å presse dei ut frå.

Koalisjonen, som også inkluderer Dei sameinte arabiske emirata, gjekk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-rørsla som tok kontroll over Jemens hovudstad Sana i september 2014.

Sidan då er minst 10.000 liv gått tapt i krigen, men ikkje minst har situasjonen ført til det FN kallar ei av dei verste humanitære krisene i verda. Over tre millionar menneske er drivne på flukt, og over 22 millionar menneske er avhengige av humanitær hjelp.

(©NPK)

Menn på veg gjennom utbomba Taiz i Jemen, eitt av eksempla på korleis sivilbefolkninga lir i kjølvatnet av krigen mellom koalisjonen og opprørarane som har herja landet i tre år. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...