Foreldre får arva Facebook-kontoen til dottera

Foreldra til ei jente som døydde i 2012, har rett til tilgang på Facebook-profilen hennar, slår Tysklands Høgsterett fast.

Dommarane i Karlsruhe tok stilling til om digital informasjon kan sidestillast med analog kommunikasjon. Med andre ord: Har dei etterlatne rett til å lesa e-postar og chatteloggar på same måten som dei kan lesa breva dei arvar?

Tysk Høgsterett slo fast at kontrakten til dottera med Facebook er ein del av arven etter henne. Mora hennar får som arving dermed full tilgang til kontoen.

Facebook-kontoen som stod i sentrum for rettsbehandlinga, har vore låst sidan eigaren, ei 15 år gammal jente, fall framfor eit tog på undergrunnsbanen i Berlin i 2012.

Foreldra til jenta har sidan levd i uvisse om dottera døydde i ei ulykke, eller om ho tok sitt eige liv. Dei håpte å finna svar på Facebook-kontoen til 15-åringen, og mora har i årevis prøvd å få selskapet til å gje henne tilgang.

Facebook sette ned foten og grunngav det med personvernomsyn. Selskapet påpeikte at dersom andre fekk tilgang til innhaldet, ville det ramme alle brukarane som jenta hadde hatt kontakt med.

Med rettsavgjerda torsdag gjorde Høgsterett om ei tidlegare avgjerd frå ein lågare domstol i Berlin. Avgjerda frå Karlsruhe blir rekna som prinsipielt svært viktig i spørsmål om digital arv frå sosiale medium.

(©NPK)Illustrasjonsfoto: Noah Berger / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...