Forhistoria til nokre av gutane frå Grotten vekkjer oppsikt

Forhistoria til nokre av gutane som har vore innesperra i 17 dagar i grotta, er nesten like utruleg som sjølve redningsaksjonen.

23. juni blei fotballaget meldt sakna, ni dagar seinare blir dei mirakuløst funne i live 4. kilometer inn i ei grotte i Thailand. Det var knytt stor spenning til om gutane skulle overleva redningsaksjonen der ein marinejeger omkom.

I videoen som viste det første møtet i grotta med ein av dykkarane og fotballaget, er det den 14 år gamle, statslause Adul Sam-on som svarar.

Som 6-åring flykta Adul Sam-on frå den etniske geriljagruppa Wa, som kjempar for ein eigen stat i den krigsherja delstaten Shan i Myanmar, skriv New York Times. Shan-staten er kjend for narkotikaproduksjon og dei mange etniske-opprørsgruppene som krigar mot kvarandre.

Overlatne til kyrkja

Under redningsaksjonen fungerte Adul som tolk mellom redningsarbeidarane og fotballaget fordi han var den einaste som kunne språket. At Adul snakkar engelsk kjem av skolegangen han har fått i kyrkja der han bur i Thailand. Foreldra valde å senda han hit i håp om å få eit betre liv enn i Myanmar.

Adul bur framleis i kyrkja åtte år etter han flykta frå Myanmar. På skulen er 20 prosent av elevane statslause. Her har han, i tillegg til engelsk, lært seg thai, mandarin, og burmesisk.

- Han er flink i både studiar og sport, han har gjort at skulen har oppnådd mykje, og gjeve oss fleire medaljar, sa rektor Punnawit Thepsurin om guten.

Statslaus og mista foreldra

Trenaren og tre av gutane som overlevde grottedramaet, er statslause utan ID-papir. Dette gjer dei nærmast rettslause i Thailand. Dei kan verken gifta seg, få jobb, bankkonto, reisa, stemme eller eiga sitt eige hus.

I Thailand, eitt av få land som ikkje har underteikna FNs flyktningkonvensjon, er det over 440.000 statslause, ifølgje FNs høgkommissær for flyktningar. Menneskerettsgrupper trur talet kan vera så høgt som 3 millionar statslause menneske.

Den 25 år gamle trenaren Ekapol Chantawong som også er statslaus, mista foreldra i ung alder. Etter dette har han budd i eit kloster. Her lærte han meditasjon, som han mellom anna skal ha lært gutane i hola for å minska stresset.

Gratulasjonar verda over

Kva som skjer med gutane no, som har blitt verdskjende etter hendinga, er uvisst. Men med gratulasjonar frå presidentar, som Donald Trump og kjendisar verda over, er det likevel liten tvil om at livet til gutane kjem til å bli forandra.

(©NPK)Gutane var ved godt mot i grotta der dei hadde vore innesperra i 17 dagar.
Foto: AP (Royal Thai Navy Facebook Page)/ NTB scanpixHer sit gutane på hylla, 4 kilometer inn i hola der dei blei funne.
Foto: AP (Tham Luang Rescue Operation Center) NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...