Møre

Forskarane vil ha tips om haien brugde

Forskarane veit lite om haien brugde og ber no folk om hjelp til å finne ut meir om det som er den nest største fisken i verda.

Brugda har historisk sett vore ei talrik art i norske farvatn, men han har vorte eit sjeldan syn på grunn av overfiske og låg reproduksjonsrate, opplyser Havforskingsinstituttet.

Instituttet har starta eit eige brugdeprosjekt, som skal samle informasjon om brugda si utbreiing langs norskekysten. Forskarane, som samarbeider med kollegaer i Skottland, ønsker å fastslå korleis det står til med brugdebestanden i dag.

Veit lite om han

- Sjølv om dette er ein stor hai, veit vi framleis svært lite om brugda, seier havforskar og prosjektleiar Claudia Junge.

Målet med prosjektet er å få betre oversikt over fordeling og vandringsmønster gjennom årstidene.

- Når vandrar brugda og kor overvintrar han? spør Junge.

Det har vore rundt 50 publikumsobservasjonar av brugde i Noreg dei siste 15 åra. Dei fleste er i Lofoten-området og mellom Ålesund og Trondheim, men det er observert brugde langs heile norskekysten.

Elektronisk rapportering

Havforskingsinstituttet har laga eit elektronisk skjema for observasjonar.

- Vi håper at dei som ser brugde, rapporterer inn når og der observasjonen fann stad. Viss du har vore så heldig og observert brugde, ver vennleg og gi oss beskjed, seier marinbiolog Marlén K. Myrlund.

Brugda (Cetorhinus maximus) er den største haien som lever i norske farvatn. Han er den nest største fisken i verda etter kvalhaien.

Han kan bli inntil elleve meter og kan vege opptil sju tonn. Brugda er ufarleg for menneske og et dyreplankton.

(©NPK)

Brugda kan bli inntil elleve meter og kan vege opptil sju tonn. Foto: Stafford Deitsch / Havforskingsinstituttet / NTB scanpix

Havforskingsinstituttet har laga ein eigen brugdeplakat, der det også er tekst på engelsk og tysk. Foto: Havforskingsinstituttet / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...