Forskarar i opprop mot Svenska Akademien

Eit hundretals forskarar stiller seg bak eit opprop der Svenska Akademien blir skulda for ikkje å drive institusjonen på ein «verdig og adekvat» måte. 

Oppropet, som er underteikna av forskarar innanfor mellom anna litteratur, språk og idéhistorie, vart publisert i avisa Dagens Nyheter måndag.

Forskarane uttrykkjer sterk uro over truverdet og framtida til Svenska Akademien i lys av skandalen rundt den overgrepsskulda såkalla kulturprofilen.

- Drivande krefter har valt i over tjue års tid å neglisjere skuldingar om seksuelle overgrep. Ein har uttrykkeleg late vere å bry seg om vitnesbyrd frå dei kvinnene som har fortalt om kva dei har vorte utsette for, og dyrka fram ein tagnadskultur som viser alle teikn på nepotisme, inhabilitet og vennskapskorrupsjon, heiter det i oppropet.

- Vi er tvinga til å konstatere at Svenska Akademien i den forma det har no, manglar legitimitet, og at dei attverande medlemmene ikkje greier å drive verksemda på ein verdig og adekvat måte, skriv dei vidare.

Kulturprofilen er ektemannen til poeten Karen Frostenson. Ho trekte seg fredag frå alle oppgåver i Svenska Akademien samtidig som den faste sekretæren Sara Danius gjekk av. Dei to har hatt støtte frå kvar si fløy i Akademien, som har i alt 18 medlemmer, og som mellom anna har ansvaret for å dele ut Nobels litteraturpris.

Forskarane krev òg at reformarbeidet som vart starta opp under Danius, blir drive vidare.

Laurdag gjekk òg 200 forfattarar saman i eit anna opprop der dei støttar Sara Danius og kritiserer det dei ser som sexisme, inhabilitet og maktmisbruk innan Svenska Akademien.

(©NPK)

Sara Danius (i midten) idet ho forlèt møtet der ho trekte seg som fast sekretær i Svenska Akademien med umiddelbar verknad sist fredag. Sidan har ho fått støtte i to opprop, eitt frå rundt 200 forfattarar og eit anna frå rundt 100 forskarar. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...