Møre

Forskarar: Innvandring kan ikkje erstatte fødslar

Verken flyktningar eller arbeidsinnvandrarar løyser utfordringane med låge fødselstal, seier to av Noregs leiande forskarar på området til Klassekampen.

Fallande fødselstal har fått regjeringa til å frykte for berekrafta til velferdsstaten. Ei tverrdepartemental gruppe er sett i sving, og i nyttårstalen mante statsminister Erna Solberg (H) til nasjonal fødedugnad.

- Innvandring er inga enkel løysing på berekraftsutfordringa for velferdsstaten på lang sikt. Det er heller ei tilleggsutfordring, seier sosiologiprofessor Grete Brochmann til Klassekampen.

- Eldrebølgja er ei demografisk utfordring som ein i beste fall kan utsetje med innvandring. Innvandrarar blir òg gamle. Tilleggsutfordringa kjem av at ein så langt, grovt sagt, ikkje har greidd å integrere innvandrarar i ei slik grad at det ikkje betyr ekstra utgifter, seier Brochmann.

Arbeidsinnvandring har òg nokre systemiske negative verknader, seier Brochmann:

- Aukande arbeidslivskriminalitet, låglønnskonkurranse og sosial dumping er døme. Dette går hardast ut over dei som står svakast i arbeidslivet i utgangspunktet.

Professor Trude Lappegård ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO seier at ein frå ein demografisk ståstad ikkje ser innvandring som eit berekraftig alternativ til barn.

- Innvandring kan bidra med arbeidskraft som skyv på problemet, men det er ikkje ei løysing. For ei jamn utvikling er det ønskeleg med eit visst nivå av rekruttering nedanfrå i form av nye barn, seier ho.

Fødselstalet på 56.300 i 2017 var det lågaste på mange år. Dette gav eit samla fruktbarheitsstall på 1,62 barn per kvinne - det lågaste som er målt i Noreg nokon gong. I 2018 er det venta at talet blir endå lågare enn i 2017.

(©NPK)

Professor Grete Brochmann seier eldrebølgja er ei demografisk utfordring som ein i beste fall kan utsette med innvandring. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...