Møre

Framleis ingen svar om finansiering av CO2-handtering

Riksrevisjonen følgjer nøye med på den planlagde bygginga av to anlegg for fangst av CO2 og konstaterer at finansieringa framleis ikkje er på plass.

Olje- og energidepartementet har vedtatt å gå vidare med forprosjekt til to fullskalaanlegg for fangst av CO2 og forhandlar no med moglege industripartnarar.

Viktige føresetnader, som finansiering av prosjekta, er likevel ikkje avklarte, påpeikar Riksrevisjonen.

- Vi har følgt satsinga til styresmaktene på CO2-handtering sidan 2013 og har vedtatt å følgje saka vidare, seier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Manglande framdrift

- Spesielt vil vi følgje med på avklaringane rundt finansieringsmodellane, som er avhengig av vedtak både i Stortinget og hos private aktørar, seier han.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har tidlegare kritisert regjeringa for manglande framdrift i arbeidet med å avklare finansieringsmodell for dei to anlegga og har konkludert med at dette har skremt kommersielle aktørar frå å gjere investeringsvedtak.

Langt fram

Stortingets mål var opphavleg at det eine av anlegga skulle stå ferdig innan 2020, men det er framleis langt fram.

For tre år sidan sa dåverande olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) at eit vedtak om investering skulle gjerast våren 2019.

Riksrevisjonen konstaterer no at ei slik avgjerd først kan bli tatt i 2020 eller 2021. Eit fullskala anlegg vil dermed tidlegast kunne stå ferdig i 2024-2025.

Ifølgje førebelse utrekningar vil det koste mellom 9 og 11 milliardar kroner å bygge heile kjeda frå fangstanlegg til lagring. Dei årlege driftskostnadene blir rekna til 300-500 millionar kroner.

(©NPK)

Eit forprosjekt til eit fullskalaanlegg for fangst og handtering av CO2 vart starta ved Klemetsrud energigjenvinningsanlegg i Oslo i august 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...