Frankrike sel kampfly og rakettar til Egypt

Frankrike sel kampfly og rakettar for 40 milliardar kroner til Egypt, som skal nedbetale kontraktane over ti år.

Salet vart kjent via Disclose, eit nettverk av gravejournalistar, og den egyptiske forsvarsleiinga stadfestar no at kontrakten inkluderer 30 franske Rafale-jagarfly.

Rafale-flya blir produserte av den franske våpenprodusenten Dassault Aviation, som tidlegare har selt 24 fly av same type til Egypt. Det skjedde i 2015, to år etter at forsvarssjefen i Egypt, Abdel Fattah al-Sisi, greip makta i eit militærkupp.

Salet av kampfly er ein av tre store forsvarskontraktar som ifølgje Disclose vart underteikna med Egypt 26. april. Den samla verdien av kontraktane er 40 milliardar kroner.

Dei to andre kontraktane skal vere inngåtte med MBDA og Safran Electronics, som begge lagar utstyr til rakettar.

Stor våpenimportør

Egypt er no den tredje største våpenimportøren i verda, berre forbigått av Saudi-Arabia og India, ifølgje Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Våpenimporten har auka med 136 prosent det siste tiåret, og regimet til Sisi har kjøpt både frå USA, Frankrike, Tyskland og Russland, ifølgje Sipri.

Ingen vilkår

Den franske presidenten Emmanuel Macron har eit godt forhold til den tidlegare kuppmakaren, noko han understreka då dei to sist møttest i desember.

– Eg kjem ikkje til å stille vilkår knytt til forsvarssamarbeid og økonomisk samarbeid på grunn av avvik, sa Macron med tilvising til kritikken som blir retta mot Sisi for omfattande brot på menneskerettane i Egypt.

Styrta presidenten

Den politiske fløya til Det muslimske brorskapet, Fridoms- og rettferdspartiet, vann i 2012 det første demokratiske valet i Egypt.

Kandidaten til Brorskapet, Mohamed Mursi, overtok som president, men vart styrta av dei militære under leiing av Abdel Fattah al-Sisi eit knapt år etter.

Omfattande brot

Det muslimske brorskapet er sidan blitt forbode, og titusenvis av opposisjonelle, både sekulære og islamistar, er fengsla. Mange er dømde til døden. Dødsdomen til Mursi vart oppheva i 2016, men tre år seinare døydde han under eit rettsmøte.

Sisi vart vald til president i 2014 i eit nyval som opposisjonen boikotta, og fire år seinare vart han attvald etter å ha sett alle motkandidatar ut av spel.

Amnesty International og Human Rights Watch har i gjentekne rapportar skulda Sisi-regimet for omfattande brot på menneskerettane.

(©NPK)

Den tidlegare hærsjefen i Egypt, general Abdel-Fattah al-Sisi, greip makta i eit militærkupp i 2013 og har styrt landet med hard hand sidan. Foto: AP / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...