Fredag blir fôrtollen fjerna

Fredag blir tollen fjerna på fôr for å hjelpa tørkeramma bønder. Den siste månaden har 30 nye registrert seg som fôrimportørar hos Mattilsynet.

- Vi må bruka alle verkemiddel vi kan for å hjelpa på denne situasjonen, seier leiar Merete Furuberg i Småbrukarlaget.

Ho er til liks med mange bønder over heile Sør-Noreg hardt ramma av fôrkrisa som har oppstått etter den verste tørkesommaren sidan 1947. På garden heime på Grue Finnskog i Hedmark, der ho driv med sau og geiter, har ho så langt berre fått rundt ein tidel av rundballane ho til vanleg har fått på denne tida av året.

No byrjar også beita innanfor rovviltgjerda å bli dårlege etter svært lite nedbør den siste tida.

- Eg kunne ha sleppt dyra ut på skogsbeite, men på grunn av ulven tør eg ikkje det, seier Furuberg.

30 nye fôrimportørar

Fredag i førre veke innførte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fleire hastetiltak for å hjelpa bøndene. Eitt av tiltaka er at tollen på høy og halm blir sett ned frå og med fredag.

Alle som importerer eller omset fôr skal vera registrerte hos Mattilsynet. Ifølgje tilsynet har rundt 30 nye registrert seg som fôrimportørar den siste månaden, men det er ikkje klart om alle desse skal importera grovfôr som høy og halm.

Å importera fôr er likevel ikkje heilt uproblematisk. Fôr frå utlandet kan føra med seg framande sjukdommar som kan spreiast til norske besetningar. Sverige og Finland blir sett på som relativt trygge å importera frå, men begge landa har vore ramma av den same tørken og fôrmangelen som bøndene her heime.

Danmark er også ramma av tørke, men Veterinærinstituttet sa til Nationen onsdag at det likevel er risikabelt å importera fôr derifrå. Dei baltiske landa, Polen, Tsjekkia, Romania og Spania har også smittsame sjukdommar som norske styresmakter ikkje vil ha inn i landet.

- Vi ber først folk vurdera om det er mogleg med andre tiltak før dei innfører fôr. Det er den som innfører fôret, sel det vidare eller mater dyra med det som har ansvaret for at det er trygt, seier avdelingsdirektør Solfrid Åmdal i Mattilsynet til NTB.

Vil ikkje gje dyra importfôr

Merete Furuberg seier sjølv at også ho er skeptisk til fôr frå utlandet.

- Eg vil ikkje fôra dyra mine med importert fôr, av frykt for sjukdom, seier Furuberg.

Ho etterlyser no tiltak frå landbruksministeren som ho meiner kan gjera det lettare å ta i bruk norsk fôr.

- Landbruksdepartementet bør mellom anna vurdera å dekkja transport av fôr innanfor Noreg. Eg høyrde om ein bonde på Toten som fekk tilbod om fôr frå Finnmark, men som måtte takka nei fordi transporten blei for dyr, seier Furuberg.

- Politikk kan ikkje kompensera for manglande regn

Landbruksminister Jon Georg Dale seier at det førebels ikkje er aktuelt å dekkja transport av fôr innanfor Noreg.

- Mange bønder på Vestlandet kjøpte fôr på Austlandet då regnet øydela avlingane deira i fjor, og det er eit godt alternativ. Kostnadene ved slik frakt er det likevel bøndene som må ta sjølve.

Han seier at Landbruksdepartementet førebels har gjort det dei kan for å hjelpa på situasjonen.

- I utgangspunktet har vi gjort dei tiltaka vi meiner vil vera mest effektive no. Politikken kan ikkje åleine kompensera for manglande regn, og vi er klar over at det blir ein krevjande haust og vinter for mange bønder, seier Dale.

(©NPK)Merete Furuberg i Småbrukarlaget slit sjølv med dårlege fôravlingar på garden sin i Hedmark, men vil ikkje gje dyra sine importert fôr når tollen blir fjerna fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixMange åkrar i Sør-Noreg er for tida svært tørre etter tørken den siste tida. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...