Møre

God vekst for norsk økonomi i 2018

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Noreg auka med 0,9 prosent i fjerde kvartal 2018. For heile året var veksten på 2,2 prosent, mot 2,0 prosent i 2017.

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Noreg auka med 0,9 prosent i fjerde kvartal 2018. For heile året var veksten på 2,2 prosent, mot 2,0 prosent i 2017.

Det er landbruket som i fjerde kvartal dreg opp veksten i Fastlands-BNP med 0,2 prosentpoeng etter ein tilsvarande negativ vekst i tredje kvartal. Nedgangen kom som følgje av produksjonstap etter den tørre og varme sommaren. Det viser ferske tal frå Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var òg vekst i andre vareproduserande næringar, der særleg fiske i oktober bidrog til kvartalsveksten. Aktiviteten i byggje- og anleggsverksemd har òg vore høg i lengre tid, og sesongjusterte tal viser at bruttoproduktet auka med 0,4 prosent i 4. kvartal. Samla for 2018 auka produksjonen i bygg og anlegg med 3,9 prosent.

Årslønnsvekst på 2,8 prosent

For lønnstakarar er årslønnsveksten berekna til 2,8 prosent, mot 2,3 prosent året før.

Førebelse berekningar viser òg at sysselsetjinga justert for sesongvariasjonar auka med 0,5 prosent i fjerde kvartal. Dette svarer til omtrent 13.500 personar. I gjennomsnitt var det rundt 42.600 fleire sysselsette i 2018 enn i 2017, ifølgje SSB.

Dette gler arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

- Tala frå SSB bekreftar ein heilt klart trend. Eg merkar meg at sysselsetjinga auka også i siste kvartal i 2018, og det er svært gledeleg at over 42.000 fleire menneske vart sysselsette i 2018 enn i 2017. Sysselsetjingsveksten vi har sett sidan byrjinga av 2017 fortset, skriv Hauglie i ein e-post til NTB.

Svak konsumvekst

Det samla konsumet til hushalda auka med beskjedne 0,3 prosent i 4. kvartal, etter ein svak nedgang kvartalet før.

Den svake veksten heng ifølgje SSB saman med fall i varekonsumet, som er ei utvikling som har vorte observert det siste halvåret.

(©NPK)

2018 viste god vekst for norsk fastlands-BNP. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...