Godt resultat for Folketrygdfondet i 2020

Folketrygdfondets forvaltning av Statens pensjonsfond Noreg i 2020 gav ei avkasting på 8,8 prosent, noko som svarer til 23,5 milliardar kroner.

Det er lågare enn i rekordåret 2019, men framleis langt betre enn marknaden, skriv Folketrygdfondet i ei pressemelding.

Avkastinga på aksjeporteføljen var langt lågare enn i 2019 og litt lågare enn referanseindeksen for aksjar, på 8,1 prosent. Fondet tok seg likevel inn på renteporteføljen, der avkastinga var 7,4 prosent. Det var 3,4 prosentpoeng meir enn i 2019 og 2,5 prosentpoeng meir enn referanseindeksen. Avkastinga i renteporteføljen er òg den høgaste i Folketrygdfondets historie.

– Vi gjorde det langt betre enn marknaden i 2020 og lykkast med den aktive forvaltninga vår. Det kjem fellesskapet til gode, seier administrerande direktør Kjetil Houg i Folketrygdfondet.

Ei kraftig omstrukturering våren 2020, der ein selde obligasjonar og kjøpte aksjar, førte til ei høgare avkasting enn summen av porteføljane skulle bety. Dette gav utslag i at ein etablerte Statens obligasjonsfond i mars 2020.

Ved utgangen av 2020 var kapitalen i fondet på 292,2 milliardar kroner.

Folketrygdfondet er eit særlovsselskap som forvaltar Statens pensjonsfond Noreg. Kapitalen blir investert i aksjar og obligasjonar i Noreg, Danmark, Finland og Sverige.

Statens pensjonsfond består av Statens pensjonsfond Noreg og Statens pensjonsfond utland. Utanlandsdelen av fondet er kjent som «oljefondet».

(©NPK)

Administrerande direktør Kjetil Houg i Folketrygdfondet opplyser at fondet gjorde det langt betre enn marknaden i 2020. Foto: Terje Pedersen / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...