Møre

Grande: - Vi er inne i ein gullalder for norsk litteratur

Fleire norske bøker inn i bokhandlar verda rundt er målet når Noreg frå søndag overtar rolla som gjesteland under den tradisjonsrike bokmessa i Frankfurt.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) deltok sjølv då Noreg presenterte seg som gjesteland framfor det ho beskriv som eit rekordoppmøte av journalistar som ville vite om planane for det kommande året.

Sjølv om norsk litteratur allereie blir omsett til andre språk i stor skala, og norske forfattarar ligg på bestseljarlistene i Tyskland og fleire andre land, er målet for den største norske kultursatsinga i utlandet nokosinne klar: Eit mangfald av norsk litteratur skal finne vegen til hyllene i ikkje minst tyske bokhandlar dei neste åra.

Gullalder

- Vi ser at det verkeleg er ein gullalder for norsk litteratur. Vi ser så mange bøker som no blir omsette til andre språk og selde i veldig mange andre land, og at norsk litteratur og norske forfattarar ligg på bestseljarlistene i for eksempel Tyskland. Her har Maja Lunde lege øvst i nesten eit år. Det er enorme marknader som blir opna opp for norske forfattarar og det er ei stor moglegheit for å få norsk kunst og kultur i breidde ut i Europa, seier Grande til NRK.

Totalt skal det brukast 52 millionar kroner på det kulturelle erobringstoktet. 30 millionar kroner kjem frå Kulturdepartementet og staten og resten frå bransjeorganisasjonar og sponsorar.

Rolla som gjesteland inneber at norsk kultur og litteratur kan rekne med å bli meir synleg og få stor merksemd frå utanlandske medium når vi frå søndag overtar stafettpinnen frå Georgia. Året blir avslutta på bokmessa i Frankfurt neste år med ein gedigen norsk paviljong.

Fasit om tre-fire år

Ifølgje NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes vil ein først etter tre-fire år kunne fastslå om satsinga har vore vellykka, og at det ikkje berre har vore ein stor og kostbar fest for bokbransjen og forfattarane.

- Dersom kunnskapen om norsk litteratur og norske forfattarar er tydeleg, så har satsinga vore vellykka. Dersom ikkje, kunne pengane like gjerne vore brukte som stipend til forfattarane, seier Moxnes.

Nesten 600 norske titlar vart omsett til ulike språk i fjor, og i bokåret 2019 er det allereie planlagt at 200 bøker skal ut på det tyske marknaden.

(©NPK)

Kulturminister Trine Skei Grande seier vi er inne i ein gullalder for norsk litteratur. Bildet er tatt etter ein partileiardebatt i Arendal i august. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...