Hai på over eitt tonn tatt i Nordland

Svenske Mikael Åkesson fekk ei håkjerring på over eitt tonn i Andfjorden i Nordland i helga. Fisken er den tredje største som nokon gong er tatt på stong.

Ifølgje nettstaden Hooked brukte svensken halvannan time på å kjempe med haien, som vart fanga på over 500 meters djup.

Den var 406 centimeter lang. Håkjerringar som vert tekne på stong, vert målte medan dei er i sjøen. Dermed kan dei setjast ut igjen. Det vert nytta ein tabell for å estimere vekta på fisken med stor nøyaktigheit. Då vart resultatet 1054,7 kilo.

Fekk symje vidare

Fisken fekk symje uskadd vidare etter målinga.

- Dette toler håkjerringane godt, då dei ikkje har symjeblære og derfor ikkje blir trykkskadde, skriv Hooked.

Verdsrekorden for fisk tatt på stong har Alfred Dean, som fanga ein kvalhai på 1.208 kilo i Australia i 1959. Så følgjer norske Asgeir Alvestads fangst av ei håkjerring på 1.099 kilo i Nedstrandsfjorden i Rogaland i 2013.

Åkessons håkjerring legg seg som nummer tre på lista. Fiskaren sjølv har bedt om ikkje bli kontakta før han er ferdig med å fiske.

Langsam og dvask

Håkjerring er ifølgje Havforskingsinstituttet ein stor rovhai, større enn sine frykta slektningar kvithai og hammarhai. Aren er utbreidd langs det meste av norskekysten og i andre nordlege farvatn. Håkjerring kan bli opptil åtte meter lang, to meter meir enn kvithai. Men medan kvithaien er ein svært hurtig og spenstig fisk, er håkjerringa langsam og dvask, noko det latinske namnet viser til: Somniosus, den søvnige.

Sjølv om den ville vore i stand til å angripe menneske, er det ingen stadfesta historier om at dei gjer det. Sjølv ikkje dykkarar som merker dei under vatn er blitt angripne.

(©NPK)Håkjerringa vart fanga på over 500 meters djup i Andfjorden i Nordland i helga. Foto: Privat / Nordic Sea Angling / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...