Heile landet: Framleis sommarvêr i lang tid framover

Tre høgtrykk gir varme og tørre dagar i heile landet. Dette varer i alle fall ut neste veke.

- Det er fleire høgtrykk som gir det varme vêret. Eit ligg over Kolahalvøya nord i Russland, eit over Storbritannia og eit over Austersjø-området. Desse høgtrykka pregar vêrsituasjonen, seier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det som finst av lågtrykk held seg vest for Island og i ein bane opp til Spitsbergen.

- Det skal litt til for å bryte opp vêrsituasjonen som no har vart i mange veker. Høgtrykket har kilt seg fast. Det er gunstig for dei som likar tørt og varmt vêr, men ikkje bra for skogbrannfaren og bøndene, seier han.

Tropisk storm

Meteorologen forklarer at vi er nøydde til å få kraftigare vêr ute i Atlanterhavet for at høgtrykket skal brytast opp. Lågtrykket kjem gjerne som restar av gamle tropiske stormar eller orkanar. Sesongen byrjar no i juli, men er ikkje på topp før i august og september.

- Vi må nok vente nokre veker før vi får meir vanleg vestavêr med lågtrykk. I helga er det ein tropisk storm utanfor austkysten av USA. Den flyttar seg inn mot Europa i byrjinga av neste veke, men stoppar opp ved Island.

Varme i nord

I Troms og Finnmark blir det litt regnbyer på kysten neste veke, men varmt og fint og rundt 17-19 grader og opp til 25 grader nokre av dagane. I indre strøk i Finnmark blir det varmt og tørt med over 20 grader.

Også Nordland får tørt og fint vêr med unntak av litt sommarregn i helga. I kyststrøka blir det mellom 15-20 grader, men langt varmare på lune stader.

- Dei neste ti dagane blir det sommarleg, lovar meteorologen.

Også Trøndelag og Vestlandet får ein ganske lik vêrtype. I indre strøk blir det rundt 25 grader, på kysten der det er meir vind, og det er venta rundt 20 grader.

- Klassisk julivêr. Fint vêr med sol, men så kan det komme nokre byer.

- Renn bort

Det blir framleis varmt og tørt også på Sørlandet og Austlandet, men med moglegheit for lokale regnbyer. På Austlandet kan temperaturane komme opp i 30 grader fleire av dagane neste veke. Også i Hedmark og i Oppland kan det komme lokale byer som gir mykje regn, men dei er veldig lokale.

Det er tørt og varsla fare for skogbrann både på Vestlandet og i heile Sør-Noreg i dei strøka som ikkje har fått godt med lokalt regn. Det er framleis moglegheit for lokale byer, men ifølgje Fagerlid vil det truleg ikkje hjelpe særleg.

- Det stor fare for at det kjem altfor mykje på kort tid og at det renn bort og ikkje trekker ned i jordsmonnet.


(©NPK)Norsk sommar for heile landet betyr varme og sol, men nokre regnbyer innimellom. Fylkesveg 63 frå Geiranger mot Eidsdal i Norddal kommune i Møre og Romsdal. Eidsvatn til venstre. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpixSommarvêr og sommaraktivitetar pregar heile landet. - Klassisk julivêr. Fint vêr med sol, men så kan det komme nokre byer, seier meteorologen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixCruiseskip på veg ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Vestlandet får gode sommardagar framover. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...