Helsedirektoratet slår alarm om gonorésmitte

Talet på tilfelle av gonoré i Noreg auka med 28 prosent frå 2016 til 2017. Helsedirektoratet fryktar at utviklinga held fram i sommar.

- Sommaren er ein tid for kjærleik, og det er viktig å hugsa på at det har vore ein auke i seksuelt overførbare sjukdommar som klamydia og gonoré. Gonoré er i mange tilfelle antibiotikaresistent, seier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Så langt i år er det registrert 663 gonoré-diagnosar, ifølgje tal frå Folkehelseinstituttet (FHI).

Oversikta til instituttet viser at talet på registrerte tilfelle i fjor var 1.399, ein auke på 28 prosent samanlikna med 2016. Auken var størst blant menn som har sex med menn, der talet på tilfelle av gonoré i fjor auka med 50 prosent samanlikna med året før.

Ber folk bruka kondom

Helsedirektoratet fryktar at utviklinga held fram i sommar.

- Spreiinga kjem i ein periode med mindre bruk av kondom og ganske omfattande reisevanar. Mange blir smitta i Asia, Afrika og Sør-Europa, seier Guldvog.

Han strekar under at gonoré kan føra til alvorlege infeksjonar, ubehag og sterilitet.

- Den tryggaste måten å sikra seg på er å bruka kondom. Det er eit råd vi har gått tungt ut med, særleg i retning ungdom, seier Guldvog.

Urovekkjande spreiing

I mars uttrykte også seniorrådgjevar Øivind Nilsen i FHI stor bekymring i samband med gonoréspredningen.

- Gonoré er ein av dei mikrobane vi kjenner med størst potensial for antibiotikaresistens. Mens vi tidlegare kunne bruka vanleg penicillin er vi i dag der at behandlinga må gjerast intravenøs, og vi har berre éin type antibiotika som er effektiv. Vi ser aukande tilfelle i Noreg og verda av resistens mot medisinen vi bruker no, seier Nilsen.

- Kombinert med at sjukdommen blir oppfatta som lett og behandla og ikkje veldig alvorleg, er dette urovekkjande, la Nilsen til.

(©NPK)Talet på tilfelle av gonoré i Noreg auka med 28 frå 2016 til 2017. Helsedirektoratet fryktar at utviklinga held fram i sommar. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...