Høgare matvareprisar driv inflasjonen oppover

Ein auke på heile 3,6 prosent i matvareprisane trekte konsumprisindeksen opp juli. Indeksen auka med 0,7 prosent frå månaden før.

Tolvmånadersveksten i konsumprisindeksen enda på 3 prosent. Ein oppgang frå 2,6 prosent frå månaden før, viser tal frå Statistisk sentralbyrå (SSB). Nesten alle matvaregrupper steig i juli, og spesielt kjøtt, mjølk, ost og egg.

- Den kraftige månadsendringa for matvareprisane må bli sett i samanheng med relativt beskjedne prisaukar på matvarer målt i etterkant av påska. Etter påsketilboda i mars og fram til og med juni steig matvareprisane med knapt 1 prosent, opplyser SSB.

- Ser vi på dei siste 12 månadane, har matprisane auka klart mindre enn prisane generelt. Matprisane har halde seg uvanleg låge over tid, og prisjusteringa som kom i juli, var som forventa, seier direktør Ingvill Størksen i Virke daglegvare i ei pressemelding.

Styrkt krone

Krona styrkjer seg etter at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steig drastisk i juli, opp til 1,4 prosent frå 1,1 månaden før.

Kjerneinflasjonen er ein viktig faktor for rentefastsettinga frå Noregs Bank, og i dette talet er veksten dei siste tolv månadane justert for avgiftsendringar og energivarer er haldne utanfor.

Krona styrkte seg med rundt tre øre mot dollar og euro etter at dei solide inflasjonstala vart publisert, ifølgje Dagens Næringsliv.

- Det skal mykje til for å unngå ei renteheving i september, seier sjefanalytikar Erik Bruce i Nordea Markets.

Sommarsal

I tillegg var sommarsalet på klede og skotøy ei viktig årsak til at prisveksten fall frå 7,9 prosent i juni til 6,8 prosent i juli. Ifølgje SSB er nedgangen større enn same periode i fjor.

Prisane på elektrisitet inkludert nettleige fortsette stigninga frå tidlegare, og steig i juli med 6,2 prosent.

(©NPK)

Nye tal frå SSB viser at nesten alle matvaregrupper vart dyrare i juli.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...