Møre

Holbergprisen til Paul Gilroy

Den britiske kulturforskaren Paul Gilroy blir tildelt Holbergprisen 2019 «for sin særdeles innflytelsesrike forskning». Han blir omtalt som uredd antirasist.

Holbergprisen er på 6 millionar kroner og blir delt ut av Universitetet i Bergen på vegner av regjeringa.

- Paul Gilroy er ein av dei mest fengslande og nyskapande aktørane i den akademiske verda i dag. Arbeida hans har påverka, og i nokre tilfelle omforma, fleire forskingsfelt, inkludert kulturstudiar, kritisk raseteori, sosiologi, historie, antropologi og afroamerikanske studiar, heiter det i grunngivinga til juryen.

Gilroy har gitt ut ei rekke bøker og er kanskje spesielt kjent for «The Black Atlantic: Modernity and Double Consciousness» frå 1993 og «There Ain't no Black in the Union Jack» frå 1987.

Den sistnemnde blir slik beskriven av juryen: «Med boken markerte Paul Gilroy seg som en ledende intellektuell innenfor
studier av rasekultur i Storbritannia. Denne teksten har senere fått
status som en klassiker, med sin utlegning av rasismens innfløkte
virkefelt og av antirasismens vitale kulturer."
Gilroy blir beskriven som uredd i motstanden sin mot alle former for rasisme og kjønnsdiskriminering: «Han har utforsket de politiske sidene ved å bevege seg hinsides
rasetenkningen, som han utfordrer slik den utspiller seg både i hvite og
svarte militante miljøer.»
(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...