Møre

Isbit-saka: MDG ber regjeringa stoppe «galskapen»

Une Bastholm (MDG) ber regjeringa gripe inn og stanse den planlagde isbitproduksjonen på Svartisen.

Une Bastholm (MDG) ber regjeringa gripe inn og stanse den planlagde isbitproduksjonen på Svartisen.

Torsdag melde NRK at planutvalet i Meløy har sagt samrøystes ja til selskapet Svaice som vil ta ut is frå Svartisen og selje isbitar til restaurantar.

- Utvalet for plan- og kommunalteknikk har innstilt saka, men sluttbehandlinga og avgjerda er det kommunestyret som skal ta. Det vil skje så snart meklinga er gjennomført, seier Meløy-ordførar Sigurd Stormo (Ap), og presiserer:

- Vedtaket betyr verken eit ja eller nei til reguleringsplanen. Det er det kommunestyret som avgjer.

Krev stans av «galskapen»

Miljøpartiet Dei Grøne har engasjert seg i saka og krev at regjeringa kjem på banen.

- No som Meløy kommune og fylkeskommunen er usamde om Svartisen-saka, kjem dette til å hamne på bordet til regjeringa. Vi krev at Ola Elvestuen og Monica Mæland no stansar denne galskapen, seier nasjonal talsperson Une Bastholm.

Ho etterlyser betre vern av norske isbrear.

- Isbrear er ein trua naturtype i Noreg. Å verne trua natur er ei nasjonal oppgåve og ikkje noko som kan vere opp til den enkelte kommunen å løyse åleine, seier Bastholm.

Blir først behandla i kommunestyret

Saka er førebels ikkje på regjeringsnivå. Men dersom meklinga mellom rådmannen og fylkeskommunen ikkje fører fram, kan saka likevel behandlast i kommunestyret i Meløy.

Seier kommunestyret ja til Svaice, må truleg Klima- og miljødepartementet endeleg avgjere saka. Årsaka er at fylkeskommunen har komme med innvendingar mot forslaget til reguleringsplan.

(©NPK)

Selskapet Svaice vil selje isbitar frå Svartisen i Nordland til restaurantar. Illustrasjonsfoto: 330-Skvadronen / Forsvaret / NTB scanpix

Une Bastholm (MDG) meiner at det å ta ut isbitar av Svartisen er bortanfor all fornuft. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...