Møre

Israel ber nederlandsk domstol avvise krigsforbrytarskuldingar mot tidlegare forsvarssjef

Regjeringa har bedt ein nederlandsk domstol avvise skuldingar om krigslovbrot mot Benny Gantz, som er Netanyahus fremste utfordrar i valet i Israel i april.

Det israelske justisdepartementet stadfesta måndag førespurnaden til regjeringa.

Palestinske Ismail Ziada, som òg har nederlandsk statsborgarskap, mista mora si, tre brør og ein tolv år gammal nevø i eit israelsk luftangrep mot Gazastripa i 2014. Han har saksøkt Gantz for krigslovbrot.

Gantz var forsvarssjef i Israel frå 2011 til 2015 og leidde to store militæroffensivar mot Gazastripa.

Saka er tillyst i mars i ein domstol i Nederland, der rettsvesenet i landet har såkalla universell jurisdiksjon når det gjeld folkemord, lovbrot mot menneskja og krigslovbrot.

Israelske styresmakter seier på si side at fire militante palestinarar vart drepne i angrepet, mellom dei tre medlemmer frå same familie. Dei meiner angrepet var i tråd med folkeretten og meiner den nederlandske domstolen ikkje har jurisdiksjon i saka.

I desember danna Gantz partiet Israel motstandsdugleik som tek sikte på å «styrke den jødiske og demokratiske karakteren til den israelske staten». Han kunngjorde at han stiller som statsministerkandidat når det skal haldast nyval i Israel 9. april.

(©NPK)

Ein nederlandsk mann som opphavleg er frå Gazastripa, saksøkjer Israels tidlegare forsvarssjef Benny Gantz for krigslovbrot. Israelske styresmakter har bedt den nederlandske domstolen om å avvise skuldingane mot Gantz. Foto: AP / Oded Balilty / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...