Møre

Israelske forskarar hevdar å ha laga hjarte med 3D-skrivar

Teknologien med å skrive ut kunstige organ er i rask utvikling. No seier israelske forskarar at dei har laga det første hjartet i verda av menneskeleg vev med 3D-skrivar.

- Det er første gong at nokon har skrive ut eit heilt hjarte med celler, blodkar og ventriklar, seier professor Tal Dvir ved universitetet i Tel Aviv.

Han har leidd forskinga som vart presentert under ein pressekonferanse måndag.

Celler har vorte brukte til 3D-utskrifter tidlegare, men ifølgje dei israelske forskarane er det første gong at nokon har lykkast i å skrive ut eit hjarte framstilt av menneskeleg vev.

Miniatyrhjarte

Dei israelske forskarane har brukt feittvevet som «skrivarblekk». Dersom ein lykkast med å transplantere kunstige 3D-hjarter til menneske, må vevet til pasienten nyttast for å unngå organutstøyting, presiserte forskarane under pressekonferansen i Tel Aviv.

Der fekk dei frammøtte demonstrert den omtrent tre timar lange utskriftsprosessen. Som resulterte i eit kunstig hjarte på storleik med hjartet til eit embryo, eller ein kanin.

- Men menneskehjarte kan framstillast med den same teknologien, seier professor Tal Dvir.

Ifølgje professoren er det neste trinnet å lære cellene å pumpe. Dei kunstige hjartekammera er no i stand til å trekke seg saman og kvile, men det står att eit arbeid med å få mekanismane til å fungere saman.

Håper på gjennombrot

Når det kunstige hjartet er i stand til å pumpe blod, vil forskarane transplantere hjartet inn i små dyr som rotter og kaninar.

Professor Tal Dvir anslår at dei vil vere i stand til å utføre dyretransplantasjon innan eitt år.

- Om ti år vil det kanskje vere organutskrifter i store sjukehus verda over. Då vil dette vere rein prosedyre, seier Dvir.

Hjartet er eitt av dei meste utfordrande organa å skrive ut, og ifølgje forskaren er det meir sannsynleg at sjukehusa vil starte kunstig framstilling av enklare organ.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...