Møre

Januarsal på klede bidrog til prisfall

Prisane på varer og tenester fall med 0,5 prosent frå desember til januar. Det siste året auka konsumprisindeksen (KPI) med 3,1 prosent.

Prisane på varer og tenester fall med 0,5 prosent frå desember til januar. Det siste året auka konsumprisindeksen (KPI) med 3,1 prosent.

- Januarsal på spesielt klede, men også skotøy, bidrog mest til nedgangen i KPI, og prisane på klede gjekk ned 12,3 prosent frå desember til januar, seier rådgivar Kristian H. Myklatun i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kjerneinflasjonen - konsumprisindeksen justert for avgiftsendringar og utan energivarer (KPI-JEA) - fall med 0,7 prosent den siste månaden. Frå januar i fjor til januar i år har indeksen auka med 2,1 prosent. Kjerneinflasjonen er ein viktig faktor for rentefastsettinga frå Noregs Bank.

Det er først og fremst dei høge prisane på elektrisitet som bidrog til at konsumprisindeksen steig med 3,1 prosent det siste året. I januar var prisane på elektrisitet, inkludert nettleige, heile 30,4 prosent høgare enn på same tid i fjor, viser SSBs ferske tal. Elektrisitet og nettleige bidrog dermed aller mest til årsveksten i konsumprisindeksen.

Prisane på elektrisitet inkludert nettleige auka med 3,7 prosent frå desember til januar, og bidrog til å dempe nedgangen i konsumprisindeksen.

Ser ein på tolvmånadersveksten var det eit fall på 0,4 prosentpoeng frå desember 2018 til januar 2019. Nedgangen kjem først og fremst av prisutviklinga på mat og alkoholfrie drikkevarer. Prisane på desse varegruppene auka med 0,4 prosent, mot 2,6 prosent i same periode året før.

- Dette må sjåast i samanheng med endring i avgifter frå nyttår av, både i år og i fjor. I fjor var det ein auke i sjokolade- og sukkervareavgifta og dessutan i avgifta på alkoholfrie drikkevarer, mens det i år var ein reduksjon i sjokolade- og sukkervareavgifta frå nyttår, seier Myklatun.

(©NPK)

- Januarsal på spesielt klede, men også skotøy, bidrog mest til nedgangen i konsumprisindeksen. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...