Hastesamtalar etter nye opptøyar i Nord-Irland

Storbritannia og Irland fordømmer valden og opptøyane som igjen pregar gatene i Nord-Irland. Folkevalde i regionen samlast til krisesamtalar.

Vest i Belfast vart ein buss bombardert med bensinbomber og tok fyr, ifølgje den nord-irske politistyrken (PSNI).

Det var berre éi av fleire hendingar onsdag kveld i gata som knyter saman katolske Falls Road og den protestantiske nabogata Shankill Road.

Ifølgje politiet har til saman 48 betjentar vorte skadde i opptøyane. Ifølgje AFP oppstod det fleire brannar langs ei «fredslinje» – vegger som separerer pro-irske nasjonalistsamfunn og probritiske unionistar – då folk kasta bensinbomber over veggen.

Auka spenning

Spenningsnivået har auka i Nord-Irland den siste tida på grunn av tollkontrollen mellom Storbritannia og Nord-Irland som er innført etter brexit, fordi Nord-Irland framleis er med i EUs indre marknad.

Det bidrog òg til irritasjon at Sinn Fein-toppar deltok i ei gravferd der det var 2.000 sørgjande til stades, i strid med koronatiltaka.

Steiner har vorte kasta mot politiet, bilar er stukne i brann og onsdag kveld vart ein pressefotograf på jobb overfalle.

Fordømmelse og bekymring

– Eg er djupt bekymra for dei valdelege scenene som speler ut seg i Nord-Irland, spesielt angrepa på PSNI som vernar folk og næringsliv, angrepet på ein bussjåfør og overfallet av ein journalist, tvitrar Storbritannias statsminister Boris Johnson.

– Dette må løysast med dialog og ikkje med vald eller kriminalitet, skriv han vidare.

Også Irlands statsminister Micheál Martin fordømmer opptøyane.

– Den einaste vegen framover er gjennom fredelege og demokratiske verkemiddel. Det er på tide at dei to regjeringane og leiarar på alle sider samarbeider for å dempe spenningsnivået og gjenopprette ro, seier han.

(©NPK)

Stolne bilar i brann i Belfast, der spenningsnivået har auka den siste tida. Storbritannias statsminister Boris Johnson fordømmer valden og opptøyane. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...