Møre

Kappløp for å lage fleire respiratorar

Koronakrisa har skapt eit desperat behov for pustemaskiner. Produsentane jobbar på høggir, og bilprodusentar vurderer om dei kan hjelpe.

Pasientane som blir hardast ramma av koronaviruset, får store problem med å puste.

I mange tilfelle er dei avhengig av pustemaskiner for å få nok luft i lungene. Behovet for desse maskinene aukar derfor i takt med at viruset spreier seg til stadig større delar av verda.

– Etter kvart som den globale pandemien utviklar seg, blir det eit behov for medisinsk utstyr som vi aldri før har sett. Inkludert respiratorar, seier Kieran Murphy, som leiar amerikanske GE Healthcare.

Selskapet har no tilsett fleire folk og jobbar døgnet rundt for å produsere pustemaskiner, og svenske Getinge har òg trappa opp produksjonen for å dekke etterspørselen.

Produserer for fullt

Franske Air Liquide håper å kunne doble produksjonen frå 500 til 1.100 i månaden, og tyske Dräger har alt dobla produksjonen sin.

Også hos Löwenstein Medical, som har fått ein ordre på 6.500 pustemaskiner frå tyske styresmakter, går produksjonen no for fullt.

Intensivavdelingane ved sjukehus verda over er i ferd med å fyllast opp av koronasmitta pasientar som ikkje lenger maktar å puste ved eiga hjelp, og helsepersonell fortviler.

Legar i Nord-Italia, der koronapandemien har ramma hardt, måtte tidlegare i månaden vurdere å avgrense liggjetida på intensivavdelingane, med dei fatale følgja det kan ha for enkelte.

Bilprodusentar

Leiarar verda over har derfor bede den delen av industrien som har brukande teknisk kompetanse, til å hjelpe til med å produsere medisinsk utstyr.

President Donald Trump har bede bilprodusentane Ford, General Motors og Tesla om å produsere pustemaskiner.

Den franske bilgiganten PSA, som produserer bilmerka Peugeot og Citroën, undersøkjer òg moglegheitene for å produsere slikt utstyr.

3D-printing

Nederlandske Ultimaker har sett ekspertane sine på 3D-printing i sving, for at dei i samarbeid med andre ekspertar skal undersøkje moglegheita for å produsere utstyr for sjukehus.

– Det er enorm etterspørsel, seier sjefen i selskapet Jos Burger, som meiner at det bør la seg gjere å printe ventilar for pustemaskiner.

Ved Belfort-Montbeliard-universitetet i Frankrike blir det jobba med å utvikle ein ny type pustemaskin.

– I ein krisesituasjon kan alt vere til hjelp, seier Olivier Lamotte, som leier arbeidet.

Forskar i Noreg

I Noreg testar forskarar ved Oslo universitetssjukehus (OUS) om det i ein krisesituasjon er mogleg å kople fleire enn éin pasient til kvar pustemaskin, ifølgje Dagens Medisin.

– Det er ingen som vil tilrå dette til vanleg, men i ein krisesituasjon kan dette kanskje redde to eller fire i staden for berre éin, seier gjesteforsker Håvard Kalvøy.

Dei har allereie gjennomført testar på kunstige lunger. Lungene til mennesket er ikkje like og krev ulik mengde luft, i ulik takt og med ulik styrke. Ein har òg starta arbeidet med å utvikle elektronikk der ein med ein PC kan styre lufta til kvar pasient meir individuelt.

– Det vi gjer, er å lage ein teknisk rapport der vi dokumenterer vitskapleg korleis dette fungerer på ulike lunger. Vi gir ikkje eit svar på om metoden eignar seg. Målet vårt er å gi eit svar på alle dei tekniske spørsmåla, seier Kalvøy.

(©NPK)

Helsepersonell klargjer pustemaskinene på intensivavdelinga ved Koranyi-instituttet i Budapest. Foto: MTI / AP / NTB scanpix

Koronapandemien har ført til stor etterspørsel etter pustemaskiner og smitteverneutstyr, og produsentane jobbar no på høggir. Foto: AP / NTB scanpix

Overlegane Christina Schøndorf (t.h.) Anne Bøen (t.v.) klargjer den eine kohortstova ved intensivavdelinga på Oslo universitetssjukehus (OUS). Her blir det plass til fire intensivtrengande koronapasientar, sannsynlegvis på respirator. Foto: Anders Bayer / OUS / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...