Møre

Kina forsvarer bruk av «omskoleringsleirar» i Xinjiang

Kinesiske styresmakter seier interneringsleirane i Xinjiang nordvest i landet er nødvendig for å kjempe mot terrorisme. Amnesty krev at kong Harald protesterer.

Det blir rekna med at opp mot ein million muslimske uigurar i Xinjiang-provinsen er internert i leirane. Ifølgje ein Amnesty-rapport nyleg skal dei internerte bli utsette for mishandling og tortur, og mange skal vera skulda for å vera ekstremistar på svært tynt grunnlag og utan dom.

Ein talsmann for det kinesiske utanriksdepartementet, Lu Kang, forsvarte torsdag leirane.

- Det å ta slike grep for å hindre og kjempe mot terrorisme og ekstremisme har i stor grad sytt for sosial stabilitet i Xinjiang og har sikra levebrødet til menneske av alle etniske grupper i Xinjinang, sa Kang.

Han la til at interneringspolitikken har solid støtte i eit fleirtal av folket i Xinjiang.

Etter opphavleg å ha nekta for at desse leirane eksisterer, endra Kina denne veka lovgjevinga, slik at ho tillèt opprettinga av leirar for «yrkesopplæring og trening (...)for å utdanna og endra dei som har vore påverka av ekstremisme».

Ifølgje menneskerettsorganisasjonar har nærmare ein million uigurar, ein muslimsk og tyrkisktalande minoritet i landet, blitt internerte i leirane dei siste åra, der dei blir opplært i kommunistpropaganda og tvinga til å ta avstand frå religionen og kulturen sin. FN har bede Kina om å setja fri dei internerte og kallar leirane for «soner utan rettar».

Amnesty Noreg har kravd at kong Harald og regjeringa tek opp situasjonen i Xinjiang-provinsen når dei denne veka er på offisielt statsbesøk i Kina.

(©NPK)

Kong Harald og dronning Sonja kjem til flyplassen i Dunhuang i Kina torsdag for eit ti dagar langt statsbesøk. Amnesty Noreg ber kongen og regjeringa ta opp situasjonen for uigurane i Xinjiang-provinsen under besøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...