Møre

Kinesisk forskar borte etter påstandar om genredigering av menneske

Den kinesiske forskaren He Jiankui er ikkje sett offentleg sidan konferansen i Hongkong der han hevda å ha redigert DNA-et til to babyar.

Den kontroversielle genredigeringa vart omtalt på ein biomedisinsk konferanse, der He forklarte at han hadde klart å endre arvestoffet til to tvillingjenter med ein hivpositiv far for å hindre at dei vart smitta av viruset.

Genforskarar frå heile verda har fordømt den etiske sida av eksperimentet, og universitet og styresmakter har varsla gransking. Det kinesiske vitskapsdepartementet rykte ut og tok sterkt avstand frå forsøket til He.

Torsdag melder ABC News, med tilvising til Hongkong-avisa Apple Daily, at forskaren ikkje er sett offentleg sidan konferansen. Det har ført til spekulasjonar om at han har vorte arrestert.

Avisa skriv at He vart eskortert tilbake til Shenzen av Chen Shiyi, som er president for teknologiuniversitetet i byen. Shenzen sør i Kina er kjent for teknologi- og forskingsmiljøet sitt.

Ikkje stadfesta meldingar går ut på at He blir halde i husarrest på universitetsområdet. Ei talskvinne seier til ABC News at skulen for tida ikkje vil svare på spørsmål om He Jiankui.

- Når det kjem ny informasjon, vil vi orientere publikum via den offisielle nettsida vår eller WeChat, seier ho, og viser til ei netteneste som er mykje brukt i Kina.

Det finst inga uavhengig verifisering av det som He hevdar å ha gjort. Sju par med hivpositiv far og hivnegativ mor skal ha delteke frivillig i dei kliniske studiane til He. Éi kvinne vart gravid. Han sa at para vart informert om risikoen.

(©NPK)

Den kinesiske forskaren He Jiankui, fotografert under ein medisinsk konferanse i Hongkong i slutten av november. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...