Konkurransetilsynet: Færre passasjerar aukar risikoen for fleire monopolruter

Konkurransetilsynet meiner ein framleis nedgang i talet på flypassasjerar aukar risikoen for monopolruter. Tilsynet åtvarar òg mot ny krisestøtte til etablerte aktørar.

Gjennom pandemien har SAS, Norwegian og Widerøe fått meir enn seks milliardar kroner i statleg støtte.

Onsdag er det høyringsfrist for arbeidet til regjeringa med ny luftfartsstrategi, som etter planen skal leggjast fram for Stortinget kommande vår.

Det er i det høvet tilsynet har overlevert regjeringa eit brev der det blir åtvara mot at statleg hjelp kan føre til at nye aktørar ikkje tør å etablere seg. Det melde NRK onsdag morgon.

– Må gi nye selskap like vilkår

– Det som er avgjerande, er at nye selskap som etablerer seg, får moglegheit til å konkurrere på like vilkår som dei etablerte selskapa. Det inneber at styresmaktene må vere varsame med å gi økonomisk støtte til dei etablerte aktørane, seier seniorrådgivar Elisabeth Steckmest i Konkurransetilsynet til kanalen.

Ho meiner det er ein fare for prisauke dersom marknaden bevegar seg frå konkurranse til monopol.

Vil ha inn fleire anbod på«monopolruter»

Tilsynet oppgir i ei pressemelding at dersom nedgangen i talet på flypassasjerar held fram etter pandemien, så aukar risikoen for «monopolruter» – FOT-ruter – der berre éin aktør flyg. Tilsynet meiner det kan bli dramatisk for passasjerane, med auka billettprisar og dårleg tilbod.

FOT-ruter blir delfinansiert av staten og blir utsette for anbodskonkurranse. For å få fleire selskap til å leggje inn anbod ønskjer Konkurransetilsynet mellom anna å forlengje rullebanar på mindre flyplassar.

– Forlenging av rullebanane vil gjere det mogleg å nytte fleire flytypar slik at fleire selskap kan bli med i anbodskonkurransane. Dette kan vere kostbart på kort sikt. Men auka konkurranse kan bidra til å halde nede billettprisane, samtidig som det offentlege kan spare store summar, seier seniorrådgivar Line Halvorsen Hamre i Konkurransetilsynet.

(©NPK)

Økonomisk støtte til de etablerte aktørane kan gjere at nye aktørar ikkje tør å etablere seg, meiner Konkurransetilsynet. Foto: Vidar Ruud / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...