Møre

Lakseskatt kan gi opptil 7 milliardar kroner i statskassa

Dersom oppdrettsselskapa betaler ein særskatt tilsvarande det vasskraftverka gjer, kan det gi staten opp mot 7 milliardar kroner meir å rutte med i året.

Debatten om ein såkalla lakseskatt går for fullt, og til helga står slaget i regjeringspartiet Høgre. Fleire lokallag og fleirtalet i eit eige verdiskapingsutval meiner partiet skal gå imot ein grunnrenteskatt eller ressursskatt på havbruk og fiskeri, populært kalla lakseskatt.

I dag er det berre olje og vasskraft som betaler skatt på det økonomane kallar grunnrente, det vil seie dei ekstra inntektene selskapa har ved å utnytte ein naturressurs.

- Grunnrenta i havbruket har dei siste tre åra lege på rundt 20 milliardar kroner per år. Det er noko av dette styresmaktene kan trekke inn med ein grunnrenteskatt, seier professor Mads Greaker ved Oslo Met.

Han har rekna på kor stor den ekstra avkastinga er basert på tal frå Statistisk sentralbyrå (SSB) for havbruksnæringa. Men han vil ikkje anslå kor store inntekter det offentlege kan få ved å innføre ein særskatt og viser til at det kjem an på innretninga.

- Det vil heilt sikkert ikkje vere aktuelt å trekke inn all grunnrente som skatt, berre ein del. Selskapa som har kjøpt lisensar av andre selskap eller av staten, vil ha finansieringskostnader på dette som ikkje er med i berekninga over. Det vil det nok bli tatt omsyn til, seier professoren.

Blir samanlikna med vasskraft

I ein rapport om grunnrenteskatt som bransjeorganisasjonen Sjømat Norge bestilte frå Vista Analyse i fjor, blir oppdrettsnæringa samanlikna med vasskraft. Forfattarane av rapporten bruker same skattesats, 34,3 prosent, på sine utrekningar av kva ein særskatt vil bety for oppdrettsselskapa.

Dersom ein legg denne skattesatsen og berekninga til Greaker av grunnrenta til grunn, vil det bety 6,86 milliardar kroner i skatteinntekter til staten.

Ingen offisielle anslag

Finansdepartementet har ikkje noka utrekninga av kor store inntekter dei kan rekne med å få frå ein særskatt for havbruk.

- Vi har eit utval som jobbar med spørsmålet om grunnrenteskatt på havbruk. Vi må derfor komme tilbake til berekningane etter at dei har gjort ferdig arbeidet, skriv kommunikasjonsrådgivar Maria Korkunc i Finansdepartementet i ein e-post.

Utgreiinga blir først lagt fram til hausten, seinast 1. november.

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo leier utvalet. Ho vil ikkje opplyse om utvalet har gjort berekningar av skatteinntektene. Ho vil heller ikkje seie kva ho tenker om at diskusjonen om skatteordninga no går for fullt, før utvalet har lagt fram funna og konklusjonane sine.

- Det var eit fleirtal i Stortinget som ønskte utgreiinga. Utover det har eg ingen kommentarar til saka. Det ville ikkje vere riktig å byrje å kommentere arbeidd som blir gjort i utvalet no, seier ho til NTB.

Sjømatnæringa seier nei

Sjømat Norge, som organiserer oppdrettsbedrifter, ønsker ikkje ein grunnrenteskatt, men vil heller endre Havbruksfondet, slik at det gir meir stabile inntekter til kommunane der det blir drive oppdrett.

I fjor delte fondet ut 2,8 milliardar kroner til kommunane. Havbruksfondet får inntekter frå sal av laksekonsesjonar, som gir oppdrettarane løyve til å utvide drifta.

I tillegg til inntektene frå konsesjonane, bidrog sjømatnæringa med rundt 20 milliardar kroner i skatt til stat og kommune i fjor, ifølgje organisasjonen.

(©NPK)

Fleire parti diskuterer om oppdrettsnæringa skal betale meir i skatt fordi dei tener godt på å utnytte fjordar og havområde som gir gunstige forhold for oppdrett av laks og aure. Bildet viser SalMars lakseoppdrettsanlegg i Frohavet på Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...