Møre

Listeriose-sjuke truleg smitta av rakfisk

Rakfisk frå Slidre Ørretsenter AS er truleg årsaka til listerioseutbrotet og blir trekt frå marknaden. Det er påvist listeriabakteriar i fisken.

Sidan november har 13 personar fått påvist listeriose, og ifølgje Mattilsynet er det sannsynleg at rakfisken herfrå er årsaka til utbrotet.

Det er så langt påvist bakteriar med lik DNA-profil hos åtte av pasientane.

Rakfisken er distribuert og seld over heile landet, og alle variantar av produktet blir no trekt tilbake. Slidre Ørretsenter AS ber dei som har kjøpt produkta, om å kaste desse eller levere dei tilbake til butikken der dei er kjøpte.

- Etterforskinga fortset for å bekrefte kjelda og identifisere årsaka til utbrotet, seier seksjonssjef Siv Jorunn Nordlund i Mattilsynet.

Dei samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetenesta og Veterinærinstituttet i saka.

Smittekjelder

Listeriabakterien smittar vanlegvis gjennom mat, spesielt kjølelagra matvarer med lang haldbarheitstid som blir ete utan å varmast opp. Døme er rakfisk og mjuke og halvmjuke ostar som brie, camembert og andre muggostar.

Dei fleste toler bakteriane, men risikogrupper bør unngå produkt som gir risiko for listeriasmitte. Dette gjeld eldre med svekt helse, gravide og personar med nedsett immunforsvar.

Åtvarar risikogrupper

I tillegg bør risikogruppene unngå desse matvarene, eller i alle fall ete dei ferskast mogleg og aldri etter at bruksdatoen har gått ut:

Gravlaks og røykjelaks.

Oppskore, kokt kjøtpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og liknande).

Rått kjøt, grava kjøt, tartar, og speka kjøt, til dømes spekepølse og morrpølse.

Listeriose kan gi ulike symptom som diaré, milde influensaliknande plager, blodforgifting eller hjernehinnebetennelse. Bakterien kan òg smitte frå mor til barn under graviditeten og føre til alvorleg sjukdom hos fosteret.

(©NPK)

Mattilsynet meiner rakfisk frå produsenten Slidre Ørretsenter er årsaka til listeriose-utbrot. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...