Mange drepne i Taliban-angrep på provinshovudstad i Afghanistan

Om lag tusen Taliban-opprørarar har angripe byen Ghazni aust i Afghanistan, ifølgje afghanske tenestemenn. Over 100 opprørarar skal vere drepne eller såra.

Angrepet starta seint torsdag kveld, og innbyggjarar opplyser fredag ettermiddag at det framleis blir høyrt skyting i byen. Ein talsperson for lokale styresmakter, Nasir Ahmad Fakiri, hevdar derimot at angrepet er slått tilbake.

Ghazni er hovudstad i provinsen med same namn og ligg rundt 150 kilometer sørvest for Kabul. Ifølgje leiaren ved sjukehuset i byen, Baz Mohammad Hemat, er 14 medlemmer av sikkerheitsstyrkane drepne og 20 såra i kampane om byen.

To sivile er også såra, men sjukehuset tar ikkje lenger sjansen på å sende ut ambulansar, fortel han.

Motstridande meldingar

Over hundre andre er drepne eller såra, men det er framleis uklart kor mange av dei som er høvesvis Taliban-krigarar, regjeringsstyrkar og sivile, opplyser provinsens politisjef Ahmad Mashal.

Han seier dei fleste av dei drepne og såra er Taliban-krigarar.

Det afghanske forsvarsdepartementet har samtidig komme med ein utsegn der det blir hevda at 150 opprørarar er drepne eller såra.

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid hevdar på si side at dei no kontrollerer delar av Ghazni. Han hevdar at minst 140 personar er drepne av opprørarane, og at Taliban berre har mista tre menn i kampane.

Taliban hevdar også å ha skote ned eit helikopter. Det afghanske forsvarsdepartementet opplyser at eit militært helikopter styrta under kampane fredag, og at fire soldatar om bord blei skadde, men seier det er uklart om det blei skote ned eller styrta av andre årsaker.

Amerikanske luftangrep

Talsperson Nasir Ahmad Fakiri opplyser at Taliban angreip byen frå fleire kantar. Ikkje namngitte afghanske tenestemenn fortel til DPA at om lag tusen Taliban-opprørarar deltok i angrepet.

Dei amerikanske styrkane i Afghanistan stadfestar i ei kunngjering at dei afghanske styrkane i Ghazni har fått luftstøtte frå fly og dronar.

- Dei afghanske styrkane forsvarte områda sine og beheldt kontroll over alle offentlege bygningar. Dette var nok eit mislukka forsøk frå Taliban på å erobre terreng, heiter det i ei kunngjering.

- Posisjonerer seg

Angrepet på Ghazni er det seinaste i ei rekke Taliban-angrep i Afghanistan den siste tida.

Forskar Kristian Berg Harpviken meiner Taliban posisjonerer seg for moglege fredsforhandlingar med USA.

- Vi er heilt tydeleg vitne til ein offensiv frå Taliban, seier Harpviken til NTB.

I juli melde fleire medium at den amerikanske toppdiplomaten Alice Wells hadde hatt samtaler med Taliban-utsendingar i Qatar. Harpviken meiner det no er langt meir reelle utsikter til fredsforhandlingar mellom USA og Taliban enn før.

- Den brutale verkelegheita er at når utsiktene til samtalar blir meir reelle, trappar partane opp krigføringa med mål om sikre seg ein sterkare posisjon ved forhandlingsbordet. Dette er nok ein vesentleg del av det vi no ser, seier Harpviken.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...