Møre

Massiv kritikk av Netanyahus planar om annektering

Israelsk annektering av Jordandalen vil fullstendig undergrave forsøka på å oppnå fred, meiner FN. Muslimske land fordømmer planane til Israels statsminister.

Kritikken har hagla mot statsminister Benjamin Netanyahu etter at han tok til orde for å offisielt innlemme Jordandalen i Israel.

- Eit slikt scenario vil vere fullstendig øydeleggande for moglegheitene for å ta opp att forhandlingar, for den regionale freden og sjølve essensen i tostatsløysinga, seier ein talsmann for FNs generalsekretær António Guterres.

Også landa i Den arabiske liga meiner planen undergrev moglegheitene for fred. Heile regionen kan bli drive i retning av vald og konflikt, åtvarar Jordans utanriksminister Ayman Safadi.

EU seier i ei fråsegn at Israels bygging og utvidingar av busetjingar er ulovleg og at EU ikkje vil godta endringar i Israels grenser som ikkje blir godtatt av begge sider i konflikten.

- Verre enn apartheid

Regimet i Saudi-Arabia vil kalle inn muslimske land til eit krisemøte om Netanyahus planar.

- Saudi-Arabia erklærer si fordømming av intensjonen til den israelske statsministeren om å annektere område på Vestbreidda, heiter det i ei fråsegn frå det saudiarabiske kongehuset.

Den palestinske politikaren og PLO-toppen Hanan Ashrawi kallar planen «verre enn apartheid», og same ord blir brukt av Tyrkias utanriksminister.

- Netanyahus valløfte, som sender alle slags ulovlege og aggressive signal i forkant av valet, er ein rasistisk apartheid-stat, skriv utanriksminister Mevlüt Çavusoglu på Twitter.

- Historisk moglegheit

Valet i Israel blir halde neste veke, og Netanyahu har dei siste dagane komme med fleire oppsiktsvekkande utspel for å vinne veljarar.

- Dette er ei historisk, eineståande moglegheit for å utvide Israels suverenitet over busetjingane våre i Judea og Samaria, sa statsministeren tysdag.

Judea og Samaria er israelske namn på områda som utgjer Vestbreidda. Netanyahu lova å annektere Jordandalen og eit område langs den nordlege delen av Daudehavet - som til saman utgjer rundt ein tredel av Vestbreidda - viss han vinn valet.

Får han viljen sin, vil palestinske befolkningssenter på Vestbreidda bli liggande som isolerte øyar blant israelske område. Netanyahu seier han vil forbinde dei palestinske befolkningssentera med nabolandet Jordan.

I Jordandalen ligg viktige jordbruksområde, som palestinarane vil miste viss Netanyahu får gjennomført planen sin. Israel oppfattar på si side Jordandalen som ei viktig militær buffersone som vernar Israel mot eventuelle forsøk på invasjon austfrå.

Grønt lys frå Trump?

Netanyahu ønsker òg å annektere israelske busetjingar i andre delar av Vestbreidda. Tysdag sa han at han vil gjere dette med forståing frå USAs president Donald Trump.

Trump blir venta å legge fram den varsla fredsplanen sin for Midtausten etter det israelske valet. Netanyahu meiner det er viktig å handle no, medan Trump førebur seg på å presentere fredsplanen.

USA har så langt ikkje protestert mot utspelet til statsministeren om å annektere Jordandalen. Kjelder i det amerikanske regjeringsapparatet seier til nyheitsbyrået AP at Netanyahu fortalde dei om planen før han presenterte den offentleg.

Dei ikkje namngitte kjeldene seier dei ikkje hadde nokon innvendingar sidan dei ikkje meiner planen vil påverke utsiktene for ein eventuell fredsavtale.

Vestbreidda vart okkupert av Israel etter Seksdagarskrigen i 1967, og Øst-Jerusalem er allereie annekterte. Nesten 700.000 israelarar bur i dag i folkerettsstridige busetjingar i dei okkuperte områda.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...