Merkel åtvarar mot framandfrykt 80 år etter Krystallnatta

Tysklands statsminister Angela Merkel åtvara om at antisemittismen er på framgang igjen i landet då ho deltok i 80-årsmarkeringa for Krystallnatta.

- Tyskland må handle konsekvent mot rasisme, framandfrykt, sosial utestenging, jødehat og antisemittisme, sa Merkel då ho heldt tale i Berlins største synagoge fredag.

Natt til laurdag er det 80 år sidan Krystallnatta, som for alvor vart starten på jødeforfølginga i Tyskland. Tuenvis av synagogar og jødiske butikkar i landet vart plyndra og tende på. Namnet Krystallnatta spelar på dei store mengdene med knust glas frå vindaugsruter i jødiske butikkar, som dekte fortau og gater.

Titusenvis av jødar vart deportert og mange, truleg opp mot 1.300, vart drepne natta mellom 9. og 10. november 1938.

Merkel sa i talen at det er eit blomstrande jødisk liv i Tyskland igjen, men ho er bekymra for antisemitismen som truar jødar i Tyskland og andre stadar i verda.

I talen nemnde ho blant anna angrep mot jødar som ber det tradisjonelle jødiske hovudplagget kippa. Ho kalla vidare angrepet mot ein jødisk restaurant i byen Chemnitz, som vart utført av høgreekstremistar i august, for skremmande.

- Slike handlinger vekkjer dårlege minne om begynnelsen av jødeforfølginga i 1930-åra.

(©NPK)

- Tyskland må handle konsekvent mot rasisme, framandfrykt, sosial utestenging, jødehat og antisemittisme, sa Merkel under markeringa av 80-årsdagen for Krystallnatta i Berlins største synagoge fredag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix

Forbundskanslar Angela Merkel åtvara om at antisemitismen er på framgang i Tyskland under 80-årsmarkeringa av Krystallnatta. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...