Borch (Sp): - Mæland gjer Troms og Finnmark til ei slagmark

Kommunalminister Monica Mæland (H) seier ho verken kan eller ønskjer å overta samanslåinga av Finnmark og Troms. Det er ein ansvarsfråskriving, meiner Sp.

Kommunalminister Monica Mæland (H) seier ho verken kan eller ønskjer å overta samanslåinga av Finnmark og Troms. Det er ein ansvarsfråskriving, meiner Sp.

Fylkestinget i Troms vedtok fredag at dei ikkje vil starte arbeidet med samanslåinga så lenge Finnmark ikkje vil delta i arbeidet. I staden ønskjer Troms-politikarane at Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar arbeidet med dei formelle prosessane som trengst for å slå saman dei to fylka. Fredag ettermiddag seier kommunalminister Monica Mæland klart nei til dette ønsket.

- For det første har eg ikkje lovheimel til å overta desse oppgåvene. For det andre har eg heller ikkje noko ønske om å overta ein prosess som jo handlar om å flytte oppgåver frå staten og ut til fylkeskommunane, seier Mæland til NTB fredag.

I staden inviterer Mæland til dialog i eit forsøk på å komme vidare i prosessen som eit stort fleirtal i dei to nordlegaste fylka ikkje ønsker.

- Ho tar ikkje situasjonen på alvor

Stortingspolitikar Sandra Borch (Sp) var fredag til stades under debatten i fylkestinget i Troms, og ho er lite imponert over reaksjonen til Mæland på vedtaket.

- Dette er ansvarsfråskriving frå Mæland og regjeringa. Tilsvaret frå Mæland viser at ho ikkje tar situasjonen på alvor. Ved å legge ansvaret på fylka vil ho gjere Troms og Finnmark til ei politisk slagmark i mange år framover, seier Borch og viser til at det er umogleg for Troms å gjennomføre ei fellesnemnd utan at Finnmark deltar.

I juni blei det klart at Finnmark fylkesting ikkje vil utnemne medlemmer til fellesnemnda som skal gjennomføre samanslåinga mellom dei to fylka. Nemnda skulle bestå av 19 medlemmer frå Troms og 9 frå Finnmark. Mæland har hevda at Troms kan ta kontroll over nemnda åleine, noko Ap-politikar Synnøve Søndergaard på fylkestinget meiner blir absurd.

- Det blir som ein barnefordelingssak utan to partar. Det er umogleg for oss å ha ein dialog med oss sjølve. Her er det to partar, og Finnmark har vore heilt tydelege på at dei ikkje vil gå inn i ei fellesnemnd. Løysinga kan ikkje liggje hos Troms åleine, men må liggje hos statsråden, seier ho.

Inviterer til dialog

I fylkestingets vedtak fredag ber Troms-politikarane Mæland peike ut valstyre og kalle inn til eit konstituerande fylkesting neste haust.

Mæland inviterer i staden fylkesordførar Ragnhild Vassvik (Ap) frå Finnmark og fylkesrådsleiar Willy Ørnebakk (Ap) frå Troms til eit møte på sitt kontor måndag 20. august. I invitasjonen heiter det at ho vil «snakke om korleis dei kan arbeide vidare med å gjennomføre samanslåingsvedtaket».

- Eg vil blant anna seie at sjølv om ein lokalt er rivende ueinige i vedtak som er fatta av Stortinget, så er dette ei lovpålagt oppgåve. Eg har gjort det eg kan for å få prosessen i gang. Fylkeskommunane er best tent med å forme ut den nye fylkeskommunen sjølv, seier Mæland til NTB.

Ueinig om lova

Påstanden om at dei to nordlege fylka no gjer noko ulovleg, er skivebom, meiner Søndergaard:

- Stortinget har ikkje opptredd lovleg i denne saka. Fleire av dei fremste juristane i landet stiller spørsmål om dette er i samsvar med lovverket.

Raudt-leiar Bjørnar Moxnes omtaler heile saka som ein komedie i ei melding til NTB fredag. Han kallar vedtaket om samanslåing lovstridig og forventar at saka blir sendt tilbake til Stortinget for ny behandling.

Borch varslar at Sp vil ta saka tilbake Stortinget når det opnar i oktober.

- Politikarane i Troms og Finnmark meiner alvor i denne saka. Kva skal Mæland gjere om representantane ikkje møtes? spør ho.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stortingsrepresentant for Troms, Sandra Borch (Sp), kallar statsråd svaret frå Monica Mæland på vedtaket frå Troms fylkesting fredag ansvarsfråskriving.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...